JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det er ingen skam å snu

– Vi vil ikke ha EUs vikarbyrådirektiv som har til hensikt å skape et løsarbeidersamfunn. Vi krever et veto! Det var beskjeden til Stortinget under markeringen som samlet over 70 faner i dag.

eline@lomedia.no

5. desember er datoen EUs vikarbyrådirektiv ifølge Brussel skulle vært implementert i Norge. I stedet ble det dagen for en bred samling fagforeningsfolk fra hele landet, en fanemarkering som fikk oppslutning fra minst 70 foreninger og avdelinger på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. LOs nestleder og en god håndfull forbundstopper stilte seg opp under fanene.

– Vi finner oss ikke i at ansattes rettigheter ofres for økt inntjening ved bruk av billig innleie. Vikarbyårdirektivet er en trussel mot det seriøse arbeidslivet vi har brukt generasjoner på å bygge opp, sa leder i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen.

Buet ut

Hun var blant appellantene, og stilte spørsmål ved klokskapen i å først innføre EU-direktivet for deretter å innføre nasjonale føringer på hvordan det skal forstås.

– Vi kjemper mot dette direktivet med full tyngde. Nå håper vi at Arbeiderpartiet, statsministeren og regjeringen ser hvor farlig det er å begi seg ut på denne galeien. Derfor er vår oppfordring: Det er ingen skam å snu!

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Steinar Gullvåg tok turen over Løvebakken for å motta kravene fra fanemarkeringen.

– Hvis vi konsentrerer oss om tiltakene (som regjeringen vil supplere direktivet med, red. anm) og ser bort fra overskriften «vikarbyrådirektivet» så er vi enige, sa Gullvåg – til buing fra forsamlingen. Da benyttet også LO Oslos leder, Roy Pedersen anledningen til å minne om samme fjellvettregel som Erna Hagensen: Det er ingen skam å snu.

– Det er NHOs våte drøm nummer en i disse dager å få innført vikarbyrådirektivet. Men den drømmen skal de neiggu ikke få oppfylt, sa Pedersen.

Undergraver den norske modellen

Som perler på en snor uttalte forbundslederne seg kritisk til direktivet.

– Vi er bekymret over at bemanningsbransjen undergraver hele den norske samfunnsmodellen. Og vi tror ikke på at direktivet vil skape trygge, gode jobber med anstendig lønn, sa Fagforbundets Jan Davidsen.

LES OGSÅ: Krever veto mot vikarbyrådirektiv

– Vi har en rekke reguleringer i forhold til innleie som vi frykter kan bli svekket eller tilsidesatt. Praksisen i EUs domstoler gir grunn for frykten. Vi er skuffet over at Ap ikke har hørt på vårt råd, sa Anders Skattkjær, nestleder i Fellesforbundet.

– Norske arbeidstakere er verdt at regjeringen tar i bruk reservasjonsretten i EØS, sa Fellesorganisasjonens Rigmor Hogstad.

LES OGSÅ: – Gode tjenester krever faste ansatte

– Det blir hevdet at den norske arbeidsmiljøloven vil stå seg, men her må tvilen komme arbeidstakerne til gode, var budskapet fra El & IT Forbundets Hans O. Felix – som var bekymret for fagbevegelsens entusiasme foran stortingsvalget i 2013 dersom regjeringen ikke bruker reservasjonsretten i EØS.

LES OGSÅ: – Bruk reservasjonsretten

LES OGSÅ: Viste ryggen til vikardirektivet

Ikke nytt LO-vedtak

Det er de store lokale LOene som står bak markeringen, og LO Oslos leder Roy Pedersen understreket at det at Arbeiderpartiets stortingsgruppe i forrige uke sa ja til direktivet gjør det enda mer aktuelt at LOs sekretariat på ny behandler LOs holdning til direktivet. LOs gjeldende svar er å ikke si nei til direktivet, men å stille en del spørsmål til regjeringen om hvordan norsk arbeidsrett vil stå seg hvis det innføres.

– LO behandlet saken for snart ett år siden, og mange ord er sagt og vedtak fattet siden den gang. Det er på høy tid at LO som organisasjon behandler saken på nytt.

Men der kunne ikke LOs nestleder Tor-Arne Solbakken love noe.

– LO kommer til å behandle svarene vi får fra regjeringen når de kommer, sier Solbakken til magasinett.org/frifagbevegelse.no.

– En rekke forbund har gått inn for veto etter at sekretariatet vedtok sitt høringssvar, er det ikke utdatert nå?</i>

– Det er ingen forbund som har bedt om ny behandling i sekretariatet, sier Solbakken. Han mener LOs holdning er uforandret.

I sin appell under markeringen la Solbakken vekt på at bemanningsbransjen utfordrer det seriøse og anstendige arbeidslivet.

– Vi trenger garantier for likebehandling av fast ansatte og innleide, for at faste ansettelser fortsatt skal være regelen og at arbeidsmiljøloven videreføres som i dag. Får vi ikke det sier vi nei til direktivet, uttalte Solbakken.

– Han svarte ikke på spørsmålet, men gikk veldig langt i å kreve et veto, var fortolkningen fra LO Oslos Roy Pedersen.

Annonse
Annonse