JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha ny direktiv-behandling

Transportarbeiderforbundet mener LOs sekretariat bør ta opp vikarbyrådirektivet på nytt, ett år etter at det sa et betinget ja til direktivet.

eline@lomedia.no

– Med de reaksjonene som har kommet i fagbevegelsen etter at Arbeiderpartiets stortingsgruppe gikk inn for vikarbyrådirektivet, er det klart at LOs sekretariat må behandle denne saken på nytt, sier forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund.

Forbundet holder neste onsdag representantskapsmøte, og ledelsen innstiller på at forbundet arbeider for at LO ser på det omstridte direktivet på nytt. Motstanden mot vikarbyrådirektivet har vokst i fagbevegelsen siden sekretariatet vedtok å si ja til å innføre det i Norge - samtidig som det ble stilt en del krav til mottiltak som måtte være på plass. Flere forbund har siden krevd veto mot direktivet, sist Fellesforbundet under landsmøtet i oktober. Mandag deltok mange hundre fagforeningsfolk i en kraftfull fanemarkering foran Stortinget, med krav om veto.

Prøveballong

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken uttalte mandag til magasinett.org/frifagbevegelse.no at ingen forbund har krevd fornyet behandling av direktivet, og at det derfor ikke står på dagsorden. Nå sonderer Norsk Transportarbeiderforbund om det er tilstrekkelig støtte i andre forbund til å reise kravet om en ny runde.

– Vi lufter tanken nå, og så får vi se hvor vi lander. Dersom vi reiser kravet om ny behandling i sekretariatet må det være fordi det er en reell mulighet til å få gjort om LOs vedtak. Vi reiser debatten nå, som en liten prøveballong, for å sjekke om det er tilstrekkelig vilje til å omsette den skepsisen vi vet finnes mot direktivet til praksis, sier Hansen. Den kommende uka skal forbundet lodde stemningen blant andre LO-forbund, ifølge Hansen.

Fellesforbundets nestleder Anders Skattkjær sier at spørsmålet om veto mot vikarbyrådirektivet vil bli drøftet videre på årets siste forbundsstyremøte, som holdes 20. desember.

Streikeklare

Mandag ble det også holdt et møte i Oslo for å starte mobilisering for en politisk streik og en nasjonal aksjonsdag mot vikarbyrådirektivet. Transportarbeiderforbundets nestleder Lars Johnsen deltok, og uttalte at fagbevegelsen må bruke kampmidler for å stoppe direktivet.

Les mer om politisk streik 18. januar her.

– Vi har et vedtak i vårt forbundsstyre fra i fjor, der vi ber LO om å gå til politisk streik dersom regjeringen ikke benytter vetoretten. Dette må vi selvsagt gjøre dersom det blir aktuelt. Det er viktig nå at vi prøver å få samlet hele fagbevegelsen i arbeidet for å få regjeringen til å benytte vetoretten i denne saken, sier Roger Hansen.

Annonse
Annonse