JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Etterlyser sosial boligpolitikk

LO-sekretær Kristian Tangen ønsker en bred gjennomgang av hele boligpolitikken, og vil også se nærmere på skattesystemet. – Tiden er overmoden for å løse boligmangelen i Norge, sier Tangen.

knut.viggen@lomedia.no

Kristian Tangen har ansvaret for det boligpolitiske området i LO og er helt enig med generalsekretæren i Europarådet, Thorbjørn Jagland, som mener Norge totalt mangler en egen boligpolitikk. Dette er etter Jaglands mening overlatt til markedskreftene og boligspekulantene.

Ujevn fordeling

– Det største problemet er at det bygges for få boliger. Boligmassen er også svært ujevnt fordelt. En stor middelaldrende befolkningsgruppe sitter veldig godt i det og kan også hjelpe sine unge inn i boligmarkedet. Andre har ikke de samme muligheter, sier Tangen, som ser at dette blir en spiral for økte klasseskiller.

– Det er riktig som Thorbjørn Jagland sier at vi mangler en boligpolitikk i Norge. Derfor har vi også store forventninger til den nye stortingsmeldingen om boligpolitikk som kommer neste år, sier Kristian Tangen.

Høringssvar

LO har kommet med høringssvar til den offentlige utredningen «Rom for alle – en sosial boligpolitikk for framtiden». Den danner grunnlaget for den varslede stortingsmeldingen, som er ventet en eller annen gang i sluttemn av første eller begynnelsen av andre halvår 2012. I høringssvaret støtter LO flere av forslagene boligutvalget kommer med, som styrking av Husbanken, mer fleksibel bruk av startlån og boligtilskudd samt ytterligere styrking av bostøtteordningen.

Gå bredt ut

Men LO ønsker å gå enda bredere inn i problemstillingene og vil blant annet at man skal se nærmere på skattesystemet.

– Boligmarkedet byr på forskjellige utfordringer i pressområdene og i distriktene. Vi ser at unge sliter med å komme inn på dette markedet. Mange av disse er våre medlemmer, sier Kristian Tangen. Blant de unge LO-medlemmene er det en god del midlertidig ansatte og deltidsansatte som nå blir møtt med stadig økte krav om egenkapital. Alternativet er leiemarkedet der presset og prisene stadig øker på grunn av høy befolkningsvekst og tilstrømming til byene.

Valgkamptema

LO-sekretæren tror boligpolitikk sammen med arbeidsliv er områdene der de politiske skillelinjene mellom venstresiden og høyresiden er tydeligst. Derfor tror han at dette fort kan bli et svært aktuelt valgkamptema frem mot stortingsvalget i 2013.

Annonse

Flere saker

Annonse