JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny vikarhøring

Dette er tiltakene som skal ta lufta ut av motstanden mot EUs vikarbyrådirektiv.

torgny.hasaas@lomedia.no

Regjeringas tiltakspakke i forbindelse med vikarbyrådirektivet skal sikre at vikarbyråene opptrer seriøst og gir sine ansatte gode arbeidsvilkår, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en pressemelding.

Vikarbyrådirektivet har vært på høring. I høringen mottok departementet mange bekymringsmeldinger og forslag. En del av disse er tatt med i pakken som ble sendt på høring mandag.

Solidaransvar

Da statsminister Jens Stoltenberg innledet på LO Stats kartellkonferanse på Gol var det mange som oppfattet at det var snakk om å sende spørsmålet om hele vikarbyrådirektivet ut på høring igjen. Men det er ikke det regjeringa nå legger opp til.

En del av regjeringens forslag går ut på lovfestet opplysningsplikt. Det betyr at vikarbyrået både får plikt til å opplyse overfor sine ansatte og innleiebedriften hvilke lønns- og arbeidsvilkår som gjelder og grunnlaget for dem. Bedrifter som benytter seg av vikarbyråer har plikt til å drøfte dette med de tillitsvalgte i bedriften.

Hvis vikarbyrået ikke betaler som de skal har innleiebedriften plikt til å dekke resten, såkalt solidaransvar. Arbeidsmiljøloven endres slik at både vikarbyrået og innleiebedriften har plikt til å sørge for at arbeidstidsreglene overholdes.

Regjeringa vil også vurdere nærmere spørsmål om kollektiv søksmålsrett. I dag er det bare den enkelte vikar som kan gå til søksmål mot bedriften, fagforeninger spiller ingen rolle. Regjeringen vil i denne omgang vurdere å utvide retten til å gå til søksmål ved alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven. Dette arbeidet starter over jul.

Verre for vikarbyråene

– Hovedgrepet i tiltakspakken er å støtte opp under likebehandlingsprinsippet. Poenget er at vikarene i praksis skal få samme lønns- og arbeidsvilkår som ved fast ansettelse. Dette er også tiltak som vil bidra til en mer seriøs vikarbransje, sier statssekretær i Arbeidsdepartementet Jan-Erik Støstad til LO-Aktuelt.

– Det er forslaget om å innføre solidaransvar som nok veier tyngst i den nye tiltakspakken, sier Støstad.

– Vil dette endre konkurranseforholdene for vikarbyråene?

– Ja, dette vil frata vikarbyråene et konkurransefortrinn ved at de ikke kan tilby lavere lønn. Vi mener at dette vil vri utviklinga mot flere faste stillinger og enge ansatte, mener statssekretæren.

SV mot direktivet

I tillegg vil en starte en evaluering av bemanningsbyråregisteret. I dag er det svært små kvalitetskrav som må oppfylles for å bli ført opp i registeret. Regjeringa vil vurdere om å gi seg selv en hjemmel for å kunne kaste useriøse vikarbyråer ut av registeret.

Det vil bli Arbeidstilsynet som får tilsynsansvar for det nye regelverket.

Høsten 2010 var spørsmålet om innsynsrett for tillitsvalgte ute på høring. Det blir ingen ny høring om det.

Det er kjent at SV av regjeringspartiene er mot vikarbyrådirektivet, men det er ingen uenighet i regjeringa om de spørsmålene som nå legges ut på høring. Høringsfristen er satt til 30. januar.

Solidaransvar

Opplysningsplikt overfor vikarer

Opplysningsplikt overfor innleievirksomheten

Opplysningsplikt overfor vikarbyrå

Arbeidstidsansvar for innleier

Drøftingsplikt for innleier

Arbeidstilsynet håndhever drøftingsplikten

Kollektiv søksmålsrett vurderes

Bemanningsregisteret evalueres

Annonse

Flere saker

Annonse

Solidaransvar

Opplysningsplikt overfor vikarer

Opplysningsplikt overfor innleievirksomheten

Opplysningsplikt overfor vikarbyrå

Arbeidstidsansvar for innleier

Drøftingsplikt for innleier

Arbeidstilsynet håndhever drøftingsplikten

Kollektiv søksmålsrett vurderes

Bemanningsregisteret evalueres