JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen refset nei-folket

LO-leder Roar Flåthen kom for å innlede om tariff, men endte opp med klare advarsler til motstanderne av vikarbyrådirektivet.

knut.viggen@lomedia.no

Tordentale av Flåthen til tross, landsstyret i EL & IT Forbundet, gikk med klart flertall inn for politisk streik 18. januar.

I vedtaket oppfordres EL & IT Forbundets rundt 38.000 medlemmer å gå til politisk streik. Oppfordringen om å slutte seg til streiken sendes også til LO.

Vedtaket skjedde torsdag ettermiddag, bare minutter etter at LO-leder Roar Flåthen hadde advart motstanderne av direktivet mot å sette seg selv på gjerdet i kampen mot sosial dumping.

Hevet stemmen

Stemmenivået var merkbart hevet da Flåthen gikk bort fra sin innledning om tariffoppgjøret og over til å rette en advarende pekefinger til direktivmotstanderne.

– Tror dere tiltakspakka mot sosial dumping har kommet rekendes på ei fjøl, tordnet LO-lederen, som mente den var kommet ene og alene fordi LO har stilt krav om det.

– Jeg har en ambisjon om at vi skal ha Europas kraftigste virkemidler mot sosial dumping. Da må vi sørge for at jeg kan gjøre denne jobben og at vi ikke overlater den til arbeidsgiverne, sa Flåthen, som frykter at direktivet vil bli implementert selv om LO skulle si nei til den.

– Vi risikerer å sette oss sjøl på sidelinja i denne saken, advarte Flåthen.

Ikke skremt

Delegatene fra EL & IT Forbundet virket ikke særlig skremt over advarslene og skjerper nå kampen mot vikarbyrådirektivet ytterligere med å gå inn for politisk streik. Selv om forbundsledelsen, delegasjonen fra Buskerud og deler av Vestfold-delegasjonen, ikke ville være med på streikevedtaket, har motstanden mot vikarbyrådirektivet fortsatt bred støtte fra de tillitsvalgte i forbundet. Uenigheten gikk mer på valg av dato enn på valg av virkemiddel. I det opprinnelige forslaget til vedtak var det ikke angitt noen bestemt dato.

Dermed fulgte EL & IT oppfordringen fra et enstemmig representantskap i Transportarbeiderforbundet som tidligere denne uka gikk inn for politisk streik nettopp på denne dagen.

Koordinering

Hvordan streiken skal gjennomføres og hvor lenge streiken skal vare, blir det nå opp til fagforeningene å avgjøre. Rolf Bersås, leder av både EL & IT Rogaland og LO i Stavanger, sier at det i utgangspunktet er tenkt en firetimers markering, men at detaljene og koordineringen med andre forbund, eventuelt lokale LO-organisasjoner vil bli nærmere drøftet i møter på begge sider av årsskiftet. Men det jobbes med at flest mulig i fagbevegelsen slutter seg til en slik aksjon.

Skuffet over Ap

Landsstyremøtet vil at forbundsleder Hans O. Felix skal be om ny behandling av vikarbyrådirektivet i LO-sekretariatet og at saken settes opp på LOs representantskapsmøte 21. februar.

EL & IT Forbundet og flere andre forbund har bedt om at regjeringen avviser direktivet fordi det etter deres mening åpner for angrep på Arbeidsmiljølovens krav til faste ansettelser.

I uttalelsen uttrykkes det både overraskelse og skuffelse over at Aps stortingsgruppe har gått inn for implementering av direktivet.

– Begrunnelsen som ble brukt, at direktivet ville sikre vikarenes lønn, vitner om politisk naivitet eller fantasiløshet, heter det i uttalelsen, som også uttrykker svekket tillit til eventuelle garantier fra regjeringen, i og med at vedtaket i stortingsgruppa til Ap kom før den varslede høringsrunden.

Annonse
Annonse