JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høy temperatur før streiken

LO i de store byene tror på stor oppslutning om den politiske streiken 18. januar. Arne Byrkjeflot i Trondheim kan ikke huske sist en sak skapte så mye sinne.

simen@lomedia.no

– Dette blir den største politiske streiken på mange år her i Trondheim. Forbannelsen jeg møter ute blant folk, også hos tillitsvalgte som er medlemmer av Arbeiderpartiet, har jeg nesten ikke opplevd før. Sinnet kommer fra kjernen i fagbevegelsen. Det er helt spesielt, sier leder Arne Byrkjeflot i LO Trondheim.

Stor interesse

Fellesforbundet, El & IT-forbundet og Norsk Transportarbeiderforbund har oppfordret til politisk streik mot det omstridte vikarbyrådirektivet. Samtidig arrangerer LO Bergen, LO Oslo, LO Trondheim og LO Stavanger markeringer i sine respektive byer.

– Interessen er veldig stor, og trykket har økt betraktelig etter at Fellesforbundet valgte å bli med, sier Roy Pedersen, leder i LO Oslo.

I hovedstaden skal forbundslederne i de tre forbundene som støtter streiken holde appell på Youngstorget. Deretter vil tillitsvalgte og de streikende gå i samlet flokk til Stortinget, hvor de håper å møte de parlamentariske lederne for de rødgrønne partiene.

– Vi satser på at streiken fører til at regjeringa snur. Vi forventer at Arbeiderpartiet behandler saken på nytt og støtter kravet om veto, sier Pedersen.

Håper på utsettelse

I Trondheim blir det appeller på byens torg, det samme blir det i Bergen. Byrkjeflot i LO Trondheim har liten tro på at Arbeiderpartiet vil snu umiddelbart.

– Jeg håper vi med dette får utsatt saken. Det handler om å få tid, så vi kan påvirke Arbeiderpartiet. Denne saken er omtrent ikke diskutert i lokallagene, hevder Byrkjeflot. Han mener hele EØS-avtalen må revurderes hvis Norge implementerer vikarbyrådirektivet.

– Mange føler seg sveket av sine egne, sier han.

– Svekker fagbevegelsen

Da Arbeiderpartiets stortingsgruppe før jul vedtok å si ja til å implementere EUs vikarbyrådirektiv, med en rekke tilleggskrav, satte det sinnene i kok hos mange i fagbevegelsen. Direktivet innfører et prinsipp om likebehandling av innleide og fast ansatte, men i fagbevegelsen frykter man at det blir første skritt mot et løsarbeidersamfunn. Fellesforbundet hadde på sitt landsmøte tidligere på høsten sagt et rungende ja til at Norge skulle benytte seg av reservasjonsretten, men ble ikke hørt. Senere har flere LO-forbund fulgt etter. I desember var flere hundre tillitsvalgte og medlemmer fra flere forbund med i en fanemarkering foran Stortinget. Til ingen nytte.

Derfor går man nå til det drastiske steget å oppfordre til politisk streik.

– Det viser bare at det er en kjempeviktig sak. Det er snakk om å opprettholde den norske modellen. Mange frykter en langsiktig svekkelse av fagbevegelsen dersom det legges til rette for mer innleid arbeidskraft. Det ser vi i Europa, og det er derfor engasjementet er så stort, tror Pedersen.

Han mener også at LO-sekretariatet må behandle saken på nytt. Det er over ett år siden de vedtok et ja til direktivet.

– Siden nå tre store forbund, med et flertall av LOs medlemmer, er for at Norge skal bruke reservasjonsretten, krever vi at LO behandler det på nytt.

Stor oppslutning i Bergen

Initiativet til en LO-markering i forbindelse med den politiske streiken, kom i Bergen. Leder Ørjan Myrmel i LO Bergen har stor tro på en solid oppslutning om den politiske streiken og den påfølgende fanemarkeringen på Torgallmenningen.

– Inntrykket er at man står veldig samlet om dette, både fra privat og offentlig sektor, og på tvers av forbund og fagforeninger. Folk er oppgitt over hastevedtaket til Arbeiderpartiets stortingsgruppe, sier Myrmel.

NHO er varslet

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er varslet om den kommende streiken.

– Det er NHOs vurdering at denne markeringen ligger innenfor det som lovlig kan gjennomføres som politisk demonstrasjonsstreik, skriver NHO i en pressemelding.

NHO understreker samtidig at arbeidsgiver skal trekke arbeidstaker i lønn for den tiden vedkommende ikke utfører sitt arbeid for å delta i streiken.

Retten til politisk streik (mellom partene omtalt som politiske demonstrasjonsaksjoner) er hjemlet i Hovedavtalens bestemmelser, hvor det i eksempelvis NHO/LOs hovedavtale åpnes for streik av kortere varighet.

Man kan streike mot politiske myndigheters beslutning eller for å påvirke myndighetene til å ta et bestemt standpunkt i en sak.

Politisk streik er normalt kortvarig.

Politisk streik blir ansett for lovlige siden formålet ikke er å endre tariffavtalen.

Kilde: Hovedavtalen LO/NHO og Wikipedia

Annonse
Annonse

Retten til politisk streik (mellom partene omtalt som politiske demonstrasjonsaksjoner) er hjemlet i Hovedavtalens bestemmelser, hvor det i eksempelvis NHO/LOs hovedavtale åpnes for streik av kortere varighet.

Man kan streike mot politiske myndigheters beslutning eller for å påvirke myndighetene til å ta et bestemt standpunkt i en sak.

Politisk streik er normalt kortvarig.

Politisk streik blir ansett for lovlige siden formålet ikke er å endre tariffavtalen.

Kilde: Hovedavtalen LO/NHO og Wikipedia