JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bredt samarbeid mot høyreekstremisme

– Dette skulle vi ha gjort for lenge siden, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi. LO Stat og hele 13 av LOs forbund samler seg og støtter Antirasistisk senters arbeid mot ekstremisme.

sissel.rasmussen@lomedia.no

Industri Energi er initiativtakere til samarbeidsavtalen med Antirasistisk senter. Arbeidet startet i september i fjor, og svært mange av forbundene har sagt ja til å være med på spleiselaget. Til sammen har fagbevegelsen forpliktet seg til å betale 460 000 kroner hvert år, og i fire år framover. De to største bidragsyterne er Industri Energi og Fagforbundet, med 100 000 kroner hver.

Alltid arbeiderbevegelsen

– Når vi ser på historien, blir alltid arbeiderbevegelsen angrepet fra det høyreekstreme miljøet, sier Leif Sande ved undertegnelsen av avtalen.

– Vi ser det på nettet, i disse lukkede miljøene, hvor menneskeverdet er så og si ikke-eksisterende. Å være mot det multikulturelle samfunnet, som Breivik sier, er ikke noe annet enn det Hitler forfektet. Det rene samfunnet eksisterer ikke. Dette er en kamp for vårt samfunn. Det er viktig at vi blander oss i debatten og kommer til orde, understreker Sande.

– Nå er det opp til forbundene å bruke Antirasistisk senter sin kompetanse i sitt arbeid, og de stiller gjerne på seminarer og konferanser, sier forbundets administrasjonssjef, Espen Løken.

Nyansatt rådgiver

Allerede i september ansatte Antirasistisk senter Shoaib Sultan som rådgiver. Den tidligere generalsekretæren i Islamsk Råd Norge, skal jobbe med fokus på ekstremisme.

– Vi kunne ikke sitte å vente på penger, men måtte bare handle etter 22.juli, sier Kari Helene Partapuoli, leder av Antirasistisk senter.

Slik sett kunne ikke initiativet fra fagbevegelsen kommet mer beleilig. Den økonomiske støtten betyr at de kan jobbe mer langsiktig og stabilt med sine prosjekter, noe som også er viktig for bidragsyterne.

Norsk og internasjonalt

Partapuoli understreker at hovedvekten på arbeidet framover vil være i Norge, men at Antirasistisk senter er en del av et internasjonalt antirasistisk nettverk, og de vil følge med også på det som skjer i Europa.

– Det er helt klart at disse miljøene ikke får sitt tankegods bare her hjemmefra. . Drapsmannen fant ikke sin inspirasjon bare i Norge. Vi har jobbet mot det høyreekstreme miljøet i 20 år, men som samfunn har vi vært blind på det høyre øyet, mener Partapuoli, og fortsetter: – Vi så at klimaet ble verre i løpet av 2010, med mye hatsk debatt, og at det var en bevegelse i det høyreekstreme miljøet, med et forsøk på organisering, som «Norwegian Defence League» og «Stopp islamiseringen». Det første virkelige angrepet etter Benjamindrapet i 2001.

Industri Energi

Fagforbundet

EL & IT Forbundet

NNN

Handel og Kontor

Postkom

Fellesorganisasjonen

FLT

Arbeidsmandsforbundet

Norsk Jernbaneforbund

Sjømannsforbundet

Musikernes Fellesorganisasjon

Norsk Lokomotivmannsforbund

LO Stat

Annonse
Annonse

Fagforbundet

EL & IT Forbundet

NNN

Handel og Kontor

Postkom

Fellesorganisasjonen

FLT

Arbeidsmandsforbundet

Norsk Jernbaneforbund

Sjømannsforbundet

Musikernes Fellesorganisasjon

Norsk Lokomotivmannsforbund

LO Stat