JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppgitt over ledelsen i Opplysningen 1881

EL & IT-tillitsvalgt Hanne Lise Fahsing ved Opplysningen 1881 i Namsos er oppgitt og sint etter onsdagens politiske streik. Flere av medlemmene hennes valgte ikke å delta etter at ledelsen satte seg på bakbeina.

knut.viggen@lomedia.no

Ifølge Namdalsavisa ble medlemmer av EL & IT Forbundet truet med personalsak i forkant av streiken.

I Namsos var et sted mellom 70 og 80 LO-organiserte samlet på Folkets Hus for å markere sitt standpunkt til vikarbyrådirektivet. Flere EL & ITere fra Opplysningen 1881 valgte imidlertid å bli på arbeidsplassene sine, fordi de fryktet at en deltagelse på streiken ville få konsekvenser for dem personlig.

De som deltok i streiken forteller til NA at de i forkant av streiken ble kalt inn til møter med den lokale ledelsen, der det ble gitt uttrykk for at streiken var ulovlig på grunn av manglende varsling.

Uenige om varsling

Plasstillitsvalgt for EL & IT-medlemmene hos Opplysningen 1881, Hanne Lise Fahsing, sier klubben varslet ledelsen om den politiske streiken slik den alltid har gjort.

– Denne gangen svarte bedriften med krav om navneliste på hvem som skulle delta, med tidsfrist, sier Fahsing.

Klubben hevder at varselet var korrekt etter Hovedavtalens bestemmelser. Ledelsen hevdet det motsatte; at varselet ikke var korrekt og lovlig ifølge lov- og avtaleverk og at ledelsen ville forfølge det rettslig.

Kalt inn til møte

18. januar, selve streikedagen, ble enkeltmedlemmer og små grupper av EL & IT-klubbens medlemmer tatt inn i møte, uten at tillitsvalgte ble informert. I møtet ble de varslet om at bedriften anså varslingen av streiken som ulovlig og at deltakelse ville medføre personlige konsekvenser for den enkelte ansatte.

- Resultatet av møtet var at medlemmer i EL & IT-klubben ikke turte delta i streiken, beklager Fahsing.

Følger opp

- Vi anser at klubben har varslet innenfor Hovedavtalens bestemmelser. Dersom deltakelse i streiken skulle få konsekvenser for noen av våre medlemmer vil vi forfølge dette, sier forbundssekretær i EL & IT Forbundet, Reidunn Wahl.

Konflikten ble i går løftet opp på LO/NHO-nivå og partene satt i møte i hele går for å finne en avklaring på striden og hvordan punktet om varsling i hovedavtalen skulle tolkes.

Manglet antall

Til Nettverk sier adm. direktør i Opplysningen 1881, Jan Erik Sørgaard, at det ikke er den politiske streiken selskapet reagerer på, men hvorvidt omfanget av streiken skulle varsles eller ikke.

– Vi ønsket ikke at kundene våre skulle bli skadelidende og ville vite antall streikende. Dette fikk vi vite ved de to andre avdelingene våre, men ikke i Namsos, sier Jan Erik Søgaard. Han mener hovedavtalen er tydelig på at omfanget skal varsles slik at arbeidsgiver kan gjøre nødvendige tiltak.

Utilbørlig press

Plasstillitsvalgt Hanne Lise Fahsing oppfatter reaksjonen mot enkeltansatte i 1881 som utilbørlig press og flere av medlemmene sa til Namdalsavisen i går at de oppfattet det som en direkte trussel som kunne få konsekvenser for ansettelsesforholdet. Direktør i Opplysningen 1881 tror ikke det vil komme formelle reaksjoner og sier bedriften neppe kommer til å forfølge enkeltpersoner i denne saken. Nå er ballen spilt inn til LO og NHO, sier Sørgaard.

Annonse
Annonse