JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Allmenngjøring på finsk

Den usikkerheten omkring allmenngjøring av tariffavtalene som Efta-domstolen har skapt i Norge kunne aldri oppstått i Finland, hevder finsk tariffekspert

nina.sandaas@lomedia.no

I Norge har det oppstått stor usikkerhet om tolkningen av allmenngjorte tariffavtaler etter at Efta-domstolen kom med sin uttalelse om at erstatning for diett, losji og reise ikke er forenlig med utstasjoneringsdirektivet i EU-retten.

– Les også: Tapte og vant i Efta

– En slik situasjon vil ikke kunne oppstå i Finland, fordi arbeidsgiverne ifølge den finske «arbetsavtalslagen» må følge alle tariffavtalens bestemmelser, sier Nikolas Elomaa. Han er ekspert på tariffavtaler og arbeidsvilkår i den finske sentralorganisasjonen FFC.

På slutten av 1990-tallet, da EUs utstasjoneringsdirektiv skulle implementeres i finsk lov, vedtok riksdagen at utstasjonerte arbeidstakere skal lønnes etter finske tariffavtaler. Når arbeidsgivere fra EU-området - eller utenfor – sender ansatte på tidsbegrensede oppdrag til Finland, må disse følge de allmenngjorte, bindende tariffavtalene. Det finnes over 100 slike, og de dekker om lag 85 prosent av arbeidstakerne i privat sektor. I offentlig sektor er dekningsgraden 89,5 prosent.

Bakgrunnen for at det ikke hersker noe tvil om tolkninger av utstasjoneringsdirektivet er gammel. I mer enn 40 år har finske tariffavtaler i sin helhet blitt allmenngjort – hvis avtalen er riksdekkende og representativ for sin bransje. Dette var noe riksdagen i sin tid vedtok.

– Les også: Frykter mer sosial dumping etter Efta-dom

I likhet med Norge er det en sentral nemnd som avgjør om en kollektivavtale skal være allmenngjort for alle i den bransjen den gjelder for. Også de arbeidsgivere som ikke er organisert må følge tariffavtalens innhold for sine ansatte. Arbeidsgiver er forpliktet til å betale arbeidstaker etter bestemmelsene i den framforhandlede sentrale avtalen som et minimum, enten det gjelder lønn, arbeidstid, ferie eller erstatning for reise, kost og losji.

– I begynnelsen var arbeidsgiverne ganske motvillige. For noen var allmenngjorte tariffavtaler rett og slett et sjokk, da dette ble innført tidlig på 1970-tallet. Nå har de merket at denne ordningen er bra for dem. De unngår urettferdig konkurranse fra utenlandske bedrifter som dumper prisen på arbeid, forklarer Nikolas Elomaa.

– Les også: Ny situasjon for allmenngjøring (kommentar)

Han innrømmer at det forekommer brudd på lovbestemmelsen. Det kan være vanskelig å overvåke hvordan tusenvis av estiske arbeidere som pendler over til Finland på oppdrag, blir betalt.

Utstasjonerte polske bygningsarbeidere som jobber med å bygge det nye kjernekraftverket i Olkiluoto er et annet eksempel. De tok selv kontakt med den finske fagforeningen, da de oppdaget at lønningene ikke var i henhold til tariffavtalen. Finsk fagbevegelse krever derfor at fagforeningene får rett til innsyn i lønns- og arbeidsvilkår for alle som jobber i landet.

Annonse
Annonse