JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Meldingen må bli bedre

Klar beskjed fra EL & IT Forbundet til stortingspolitikerne: En arbeidslivsmelding er vel og bra, men innholdet må bli bedre på flere områder. Et stikkord er allmenngjøring.

knut.viggen@lomedia.no

Forhandlingsleder Jan Olav Andersen og leder av utviklingsavdelingen, Monica Derbakk, var EL & IT Forbundets representanter da Stortingets Arbeids- og sosialkomité mandag avholdt høring om den nye arbeidslivsmeldingen. Den ble fremmet i Statsråd i slutten av august i fjor og overlevert komiteen i september.

EL & IT er en av 24 organisasjoner som la fram sitt syn på høringen, blant dem alle de store arbeidslivsorganisasjonene som KS, NHO, Virke, Akademikerne, NITO, Norsk Sykepleierforbund, Lederne, Unio, YS, LO og flere av LOs forbund. Annette Trettebergstuen (Ap) er saksordfører i komiteen, som skal levere sin innstilling til Stortinget 31. mai.

Svakheter

EL & IT Forbundet leverte sitt høringssvar 2. desember i fjor og pekte på flere betydelige svakheter ved meldingen. Blant annet når det gjelder midlertidige ansettelser, overvåkning, arbeidstaker/arbeidsgiverbegrepet, arbeidstid, sosial dumping og oppfølgingen av NOU 2010:1 «Medvirkning og medbestemmelse i arbeidslivet». Særlig er forbundet betenkt over utsagnet om at regjeringen ikke ser for seg en utvikling med stadig strengere lovreguleringer av arbeidslivet. EL & IT mener at regulering av arbeidslivet må ta utgangspunkt i de behovene som avdekkes, i takt med at næringslivet endres og utvikles.

– Sett opp mot de problemene som er avdekket i norsk arbeidsliv de senere årene, og som også langt på vei er beskrevet i meldingen, er forslagene til tiltak mangelfulle, heter det blant annet i EL & ITs høringssvar.

Overvåkning

EL & IT er kritisk til kapittelet om overvåkning, som ikke nevner GPS-overvåkning som et problem. Forbundet mener at dette er blitt et utbredt problem.

– Vi er ikke prinsipielle motstandere av flåtestyring, men her er det ikke laget gode nok regler, sier Jan Olav Andersen, og nevner som eksempel at forbundet har hatt saker om folk som er blitt sagt opp fordi de tok for lange pauser. Han etterlyser bedre regulering og at de ansatte har rett til å bli hørt.

Sosial dumping

Flere av LO-forbundene og LO sentralt hadde før EL & IT fikk slippe til kommet med kritiske merknader til arbeidslivsmeldingen. Jan Olav Andersen konsentrerte derfor mesteparten av sitt innlegg mandag om ett spesielt punkt, nemlig allmenngjøring av tariffavtaler.

– I våre bransjer opplever vi at problemet vi hadde for noen år siden med ekstrem underbetaling er borte. Til gjengjeld er det etablert et permanent to-lønnssystem, sier Andersen, som ikke helt ser behovet for nasjonale minstelønnssatser.

– Vi mener allmengjøring må stå fast, men er på ingen måte fornøyd med hvordan allmenngjøringsloven fungerer. Det er beklagelig at tariffnemda er blitt en arena for politiske kamper mellom partene og ikke en arena som skal sikre likebehandling i tråd med lovens formål, sier Andersen, som mener den eneste løsningen er å senke kravene til dokumentasjon.

Annonse
Annonse