JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt i Lærdal

Ledelsen i Opplysningen 1881 AS vedtok i dag å legge ned avdelingen sin i Lærdal. 28 ansatte mister arbeid og inntekt. Et lokalsamfunn mister en viktig hjørnesteinsbedrift.

csd@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

Gjennom de siste årene har Opplysningen 1881 AS gått med store overskudd, og resultatet for 2011 blir et av de beste på lenge. Opplysningen 1881 AS var opprinnelig en del av Televerket, men er nå heleid av Kistefos AS. Bedriften har tre avdelinger for manuell opplysningstjeneste. Disse er Lærdal, Namsos og Otta. Avdelingen i Lærdal fikk nye moderne lokaler for få år tilbake og har husleiekontrakt fram til 2014.

Fryktet det lenge

Allerede før jul fikk Nettverk beskjed om problemer ved avdelingen i Lærdal. Plasstillitsvalgt ved avdelingskontoret til Opplysningen 1881 i Lærdal, Anne Elin Tunsberg, informerte allerede før jul at noe var på ferde.

– Jeg har vel fryktet det verste siden nedskaleringen av avdelingen vår begynte i våres, men uansett så er dette trist og uheldig for Lærdal, som går mot å miste en viktig arbeidsplass for mange og da særlig kvinner, sa Tunsberg den gangen.

Det har over lengre tid vært drøftinger mellom tillitsvalgte og bedriften. De tillitsvalgte har kommet med utallige forslag på løsninger for å unngå nedlegging. Klubben er av den formening at avdelingen i Lærdal fortsatt kunne være opprettholdt, dersom det hadde vært vilje til å diskutere de ulike løsningene klubben har lagt fram. Men bedriften ønsker heller å bruke midlertidig ansatte og innleide folk fra vikarbyrå, og ønsker å ta inn et stort antall vikarer i Namsos, samtidig som de vil gå til det skritt og si opp faste ansatte i Lærdal. Dette er hovedtillitsvalgt i Opplysningen 1881, Hjørdis Henriksen, sterkt i mot.

– For oss er det å beholde midlertidige ansatte og si opp faste stillinger mot all fornuft, sier Henriksen.

Rammer lokalsamfunn

I 2007 jobbet EL & IT-klubben i bedriften for å stoppe Telenor i å selge ut Opplysningen 1881 AS. Dette fordi de tillitsvalgte fryktet en sakte død for viktige distriktsarbeidsplasser. Siden Telenor valgte å selge ut Opplysningen 1881 har blant annet avdelingskontoret i Sortland forsvunnet. I Fagernes skjedde det samme og når lider altså Lærdal-avdelingen samme skjebne.

Lærdal er et lite lokalsamfunn som har store utfordringer på grunn av nedskjæringer på sjukehusets fødeavdeling og akuttberedskap og i kommunesektoren. Opplysningen 1881 AS har vært sårt tiltrengte arbeidsplasser i en kommune på med rundt 2.200 innbyggere.

– Alle parter vet hvilke konsekvenser dette for de ansatte og for lokalsamfunnet. Lærdal kommune har allerede store utfordringer. Bedrifter med store overskudd burde være seg sitt ansvar bevisst. Politikerne både sentralt og lokalt må nå ta grep, mener forbundssekretær i EL & IT, Reidunn Wahl.

Annonse
Annonse