JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støtter Manifest-forslag for å styrke fagopplæringen

En av Norges fremste fagopplæringspolitikere, Rolf Jørn Karlsen, er enige i Manifests forslag til styrking av yrkesopplæringa.

torgny.hasaas@lomedia.no

I forbindelse med Manifestårskonferanse lanserte tankesmia et notat om yrkesopplæring. Her kommer de med to konkrete forslag. Det ene er at alle bedrifter skal betale inn et lærlingebidrag til en felles pott. Potten blir i sin helhet utbetalt bedriftene som tar inn lærlinger.

Det andre forslaget er at det innføres en lærlingegaranti som gir alle som er kvalifisert rett til læreplass.

– Når det gjelder det første forslaget om en felles lærlingepott, så er det ideelt sett riktig, sier Fellesforbundets Rolf Jørn Karlsen til frifagbevegelse.no.

Karlsen var leder av Karlsen-utvalget som utredet fag- og yrkesopplæringen og avga sin innstilling i oktober 2008. Han er også leder av samarbeidsrådet for yrkesopplæring (SRY) som er det øverste fagorganet for fag- og yrkesopplæring i Norge.

Bryte ned skillet skole og arbeidsliv

– Men jeg tviler på at det er mulig å få med næringslivet på det. De vil oppfatte det som en tilleggsskatt. Men jeg støtter intensjonene. Det er viktig å få snylterne i arbeidslivet - de som får ferdig utdannet arbeidskraft, til å bidra til kollektivet, sier Karlsen.

– Når det gjelder det andre forslaget om lærlingegaranti, så er det det samme forslaget som vi kom med, sier Karlsen.

Han legger til at Statistisk sentralbyrå har beregnet behovet for fagutdannet arbeidskraft til over 200 000, og at dette ikke bare gjelder helsefag som det har vært så mye fokus på, men hele bredden av fagutdanninger.

– Så det er ikke nok å stoppe drop-outene, det er viktig å få dreid flere over til yrkesfagene. Da har vi to tiltak. Det ene er å bryte ned det skarpe skillet mellom opplæring i skole og bedrift. Det andre er å yrkesrette teorien både i yrkesteorien og i fellesfagene, sier Karlsen.

Karlsen er en av innlederne på årskonferansen. Manifests årskonferanse foregår i Folketeateret, den gamle operaen i Oslo under overskriften «Kunnskapsnasjonen».

Annonse
Annonse