JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forventer kronetillegg

I fjor gikk akkordlønna opp med 6,39 kroner i timen og selv med et såkalt moderasjonsoppgjør venter elektromontør Jarle Lønnqvist (27) at det blir et pent kronetillegg også i 2012.

knut.viggen@lomedia.no

Folldølen, bosatt med samboer på Lillestrøm, har jobbet som elektromontør i YIT i Oslo siden 2005. Nå installerer han anlegg i forbindelse med nybygg for sykepleierutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus i Pilestredet. Installasjon i nybygg er fysisk krevende og i forhold til arbeidsmengden og belastningene synes ikke Jarle at en årslønn på 450.000 kroner, medregnet forskjellige tillegg, er mer enn det han må ha.

– Arbeidet er ikke akkurat stillesittende, og vi er utsatt for både belastningsskader og småuhell, selv med fokus på HMS, forklarer Jarle Lønnqvist.

27-åringen ble nylig valgt til sekretær i montørklubben hos YIT i Oslo, en klubb med rundt 170 medlemmer. Mer enn halvparten av medlemmene er unge montører under 30 år.

Ryddige forhold

Han synes det viktigste i hverdagen er ryddige arbeidsforhold. Spørsmålet om hva som er viktigst, lønn eller andre ting, har Jarle ikke noe klart svar på.

– Det er en god miks. Lønna jeg får hver fjortende dag må også strekke til regningsbunken. Og det er kostbart å bo i sentrum, selv i Lillestrøm, mener Jarle Lønnqvist, som leier bolig i dag.

– Det er ikke noe pluss å være ung i dag og satse på et håndverkerfag, med tanke på de høye boligprisene, sier Jarle..

Gode tider

Den særnorske boligboomen og fraværet av finanskrise, i alle fall for øyeblikket, gir ikke bare høy inngangsbillett på boligmarkedet. Det sikrer også at det er godt med arbeid for Jarle og kollegene.

Jarle er tillitsvalgt, sitter også som ansattrepresentant i styret, og føler han har rimelig god oversikt. Nylig deltok han på et seminar der Prognosesenteret presenterte tall for forventet utvikling innen bygg, anlegg og service. Tallene var oppløftende, særlig innen service.

– Det er fortsatt liv laga for bedriftene og de oppnår resultater. Det er rom for lønnstillegg i år også, mener Jarle.

OK i fjor

Elektromontøren synes fjorårets oppgjør var helt OK og i tråd med forventningene om økt kjøpekraft, selv om det ikke ble noe jubeloppgjør. At mer av lønna opp gjennom årene er flyttet fra lokale til sentrale tillegg (fra 3E til 3A i LOK red. anm.) har også vært et pluss.

– Her i Oslo har vi et greit samarbeid med ledelsen. Rundt om i landet er det imidlertid mange som sliter mer. Forhandlingene går ikke like knirkefritt overalt, konstaterer Jarle.

Rotasjonskrav

I år er det særlig 14-28 rotasjonskravene for «reisefolket», som vil stå sentralt. Det betyr at mange må samle seg om et prioritert krav som gjelder forholdsvis få.

– Det blir spennende å følge med på, mener Jarle, som også er opptatt av spørsmålene rundt innleie og utleie.

– Vi merker innleieproblematikken godt her i Oslo. Vi er opptatt av å få folk organisert. Innleide skal jobbe på samme vilkår som oss, sier Jarle Lønnqvist.

Annonse
Annonse