JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Møter Støre i EØS-debatt

Fredag møtes EØS-motstanderne i LO og utenriksminister Jonas Gahr Støre til debatt i Folkets Hus. I 2013 blir EØS trolig tema på LO-kongressen.

knut.viggen@lomedia.no

Det er prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale som inviterer til frokostmøte. Støres mot-debattant blir styreleder i prosjektet, forhandlingsleder i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen. Geir Helljesen skal lede debatten.

«EØS – livbøye eller tvangstrøye» er overskriften på møtet som forventes å trekke en både EØS-tilhengere og motstandere til Folkets Hus.

Blant spørsmålene som tas opp i debatten er ulemper dagens EØS-avtale medfører for Norge og EU og hvilke alternative samarbeidsmåter som finnes. Før debatten vil prosjektleder i Alternativer til dagens EØS-avtale, Sigbjørn Gjelsvik, gå gjennom ulike alternativer beskrevet i Alternativrapporten, som ble offentliggjort 15. mars.

På kongressen

EL & IT Forbundet har vært en av initiativtagerne til rapporten «Alternativer til EØS-avtale». Forbundet har allerede bebudet at Norges tilknytning til EU og EØS vil bli hovedsak når landsstyret i EL & IT møtes på Sørmarka i juni. Til Klassekampen sier forbundsleder Hans O. Felix at han ikke er i tvil om at EØS også blir et tema på LO-kongressen i 2013.

– I kjølvannet av de ulike EU- og EØS-relaterte sakene vi har hatt er jeg hundre prosent sikker på at debatten kommer på kongressen, sier Felix til Klassekampen.

Travle Støre

Tidspunktet for debatten, fredag før påskeferien, ble valgt fordi det var det eneste tidspunktet utenriksministeren kunne avse i et meget tett vårsemester, forklarer Jan Olav Andersen, som ser frem til møtet med Støre.

– Utenriksministeren uttalte til Nationen allerede før jul at han ikke var redd for å ta en debatt om EØS-avtalen. Nå får vi debatten, konstaterer Andersen, som gleder seg over mange og gode tilbakemeldinger på rapporten.

Mye skryt

– Vi har fått mye skryt for jobben vi har gjort, også fra profilerte EU-tilhengere som blant andre tidligere norsk EU-ambassadør, Eivind Berg. Jeg har jobbet med dette prosjektet i ett og et halvt år og møtet med Støre blir et høydepunkt, slår Jan Olav Andersen fast. Han anbefaler alle som ennå ikke har rukket å lese alternativrapporten om å gjøre det i løpet av påsken.

– Dette er årets påskelektyre, og i motsetning til en vanlig påskekrim er skurken i denne historien allerede kjent, avslutter Jan Olav Andersen.

Annonse
Annonse