JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål om handlingsrom

Har Norge størst handlingsrom innenfor eller utenfor en EØS-avtale? Dette spørsmålet sto sentralt i debatten mellom EØS-tilhenger Jonas Gahr Støre og EØS-motstander Jan Olav Andersen.

knut.viggen@lomedia.no

Forum i Folkets Hus var fylt til randen da prosjektet Alternativer til EØS inviterte til politisk debatt fredag morgen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og styreleder i prosjektet Alternativer til dagens EØS-avtale, Jan Olav Andersen, debatterte i en drøy time, bare avbrutt av spørsmål fra debattleder Geir Helljesen og fra salen, der EØS-motstanderne var i klart flertall.

Prosjektleder Sigbjørn Gjelsvik fortalte om bakgrunnen for prosjektet, som ble opprettet på initiativ fra Fagforbundet, EL & IT Forbundet og Nei til EU i februar 2010 og som i dag samler 15 ulike aktører, både fra fagbevegelsen og andre politiske organisasjoner. 15. mars presenterte prosjektet Alternativrapporten, som skisserer i alt åtte ulike alternativ til dagens EØS-avtale. Ett av alternativene som skisseres er en felles handelsavtale mellom EFTA og EU.

Berømmet rapporten

Da Europautredningens rapport ble lagt frem 17. januar åpnet utenriksminister Jonas Gahr Støre for en debatt om alternativer. Fredag berømmet Støre Alternativrapporten og kalte den et «skikkelig stykke arbeid». Støre ønsker likevel at debatten skal føres bredt, men utenfor regjeringskontorene.

– Regjeringen har ikke noe annet prosjekt enn EØS. Å utrede alternative prosjekt vil gi signaler utad om at vi vurderer en annen tilknytningsform til EU, det gjør vi ikke, konstaterer Jonas Gahr Støre

Handlingsrom

En gjennomgangstråd både i Europautredningens rapport Innenfor/Utenfor som kom i januar i år og i Alternativrapporten, er ifølge Støre begrepet handlingsrom.

– Som tilhenger vil jeg si at EØS-avtalen gir oss både handlingsrom og likebehandling. Områdene som er nevnt som problematiske, innenfor blant annet likestilling, tariff, faglige spørsmål, er i all hovedsak godt ivaretatt de siste 15-20 årene. Jeg er mer urolig for at vi skulle innlate oss på en vei der vi frasir oss like rettigheter. Det åpner for en situasjon der kjøttvekta rår, sier Støre.

Negativ utvikling

Jan Olav Andersen er leder av forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, og er uenig i påstandene om at det er likebehandling innenfor dagens EØS-avtale.

– Det vi har sett og opplevd, blant annet i rettsprosesser om hjemfallsrett og offentlige innkjøp er bekymringsfullt. Vi ser en dramatisk negativ utvikling innen europeisk arbeidsliv og vi opplever sosial dumping, sier Andersen, som i likhet med Støre er opptatt av at Norge skal ha handlingsrom. Men han tror dette rommet er vel så stort uten en EØS-avtale.

Urealistisk

På spørsmål om hva det vil bety hvis Norge skulle droppe EØS-avtalen, svarer Støre at dette er et svært urealistisk alternativ.

– Uten en EØS-avtale vil vi stå helt uten avtaleverk på tjenesteområdet, og vi vil tre frivillig ut av samarbeid som i dag gjelder innen blant annet forskning, utdanning og matsikkerhet for å nevne noen områder. På Stortinget er det et bredt flertall for EØS-avtalen og de fleste EØS-sakene som kommer til Stortinget blir enstemmig vedtatt, sier Støre.

Bredere debatt

EØS-motstanderne håper på en bredere debatt og Jan Olav Andersen synes fredagens debatt var et skritt i positiv retning.

– Jeg tror ikke vi får noen konklusjon i påsken, for å si det sånn, men mange føler at de vet for lite og vi har behov for en annen samfunnsdebatt. Det finnes en verden også utenfor EU, sier Jan Olav Andersen, som var godt fornøyd med måten prosjektet er blitt møtt med av Støre.

– Jeg synes det bra Jonas Gahr Støre er så vidt positiv til rapporten vår. Han var imøtekommende og viste tydelig interesse for det vi hadde å si.

Annonse
Annonse