JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOK-kravene er overlevert

Torsdag utvekslet EL & IT Forbundet og Norsk Teknologi kravene i forbindelse med LOK-forhandlingene, som starter mandag 23. april.

knut.viggen@lomedia.no

Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) er en avtale som omfatter rundt 12.000 av EL & IT Forbundets 37.500 medlemmer. Det er den største avtalen forbundet skal forhandle om i årets hovedoppgjør, som er et forbundsvist oppgjør.

Innleie

Forbundsleder Hans O. Felix skal lede LOK-forhandlingene. Han understreket i sin innledning at Norge har klart seg godt gjennom finanskrisen og at elektrobransjen er en bransje der det ikke er arbeidsledighet, men tvert imot mangel på arbeidskraft. Samtidig registrerer forbundet bruk av innleie i byggebransjen i et langt større omfang enn det er adgang til i lovverket. Felix refererte også til vedtakene i LOs representantskap der sikring av kjøpekraft, bedring av minstelønnssatsene, likelønn og kompetansehevning ble fremhevet.

Rotasjonsordninger

I årets forhandlinger er 14-28-ordning for EL & IT-medlemmer som jobber offshore et prioritert krav.

– Vi har vært åpne på våre krav og mange av dem skulle være godt kjent fra før. Vi mener vi ikke har fremmet store økonomiske krav i årets forhandlinger, men de kravene vi stiller er desto viktigere for oss, sier Hans O. Felix, som også nevner at det er noe mindre overheng på LOK-avtalen enn på andre sammenlignbare avtaler.

Fleksibilitet

Erik Markussen, NELFO, presenterte kravene fra arbeidsgiverne, med ikke mindre enn 21 punkter. Han fremhevet at hans medlemmer er opptatt av fleksibilitet og markedstilpasning. Forskjøvet arbeidstid blir et prioritert krav fra arbeidsgivernes side.

– Vi håper å komme litt videre i og med at vi har en mer åpen konkurranseutvikling i dag enn for bare få år siden. Landsoverenskomsten er en avtale som vi mener er laget for en skjermet situasjon, sa Markussen.

Krevende

Forbundsleder Hans O. Felix er behersket optimist etter kravoverleveringen.

– Det blir krevende forhandlinger og vi ble som ventet møtt med motkrav, men vi har som målsetning å komme i havn med oppgjøret i løpet av fredag 27. april.

Forhandlingene starter mandag 23. april, klokken 15.00. Kravene fra EL & IT Forbundet og Norsk Teknologi kan du lese i sin helhet på EL & IT Forbundets hjemmeside www.elogit.no.

Annonse
Annonse