JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MAGASINET for fagorganisertes historie

MAGASINET for fagorganiserte er Fellesforbundets medlemsblad. Publikasjonen sendes gratis til alle medlemmer, til statsadministrasjonen, interesseorganisasjoner og til presse- og samfunnskontakter.

Forhistorien til MAGASINET for fagorganiserte er spesiell. Bladet kom ut første gang i 1986 og var da et felles medlemsblad for forbundene Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, Norsk Bygnings¬industriarbeiderforbund, Bekledningsarbeiderforbundet, Norsk Skog- og Landarbeiderforbund og Norsk Papirindustriarbeiderforbund.

Samarbeidet begynte da LO-forbundene Jern og Metall og Papir kjøpte en felles kontorbygning på Lilletorget i Oslo i 1980. Det ble etablert et redaksjonelt miljø ved at redaksjonene ble plassert side om side i en etasje. Også fagbladene til Bygning og Bekledning ble med på denne etableringen. Med dette begynte samtalene om å gjøre noe sammen. Redaksjonene ble blant annet involvert i et nærradioprosjekt og hadde stadig vyer for noe mer.

Det var imidlertid ledelsen i de fire forbundene som ba om at et nærmere samarbeid ble utredet. Mandatet ble gitt med bakgrunn i en mulig forbundssammenslutning en gang i framtiden. Underveis i prosjektet ble det klart at man ønsket å gjennomføre en forbunds¬sammenslutning. Forbundstoppene ga grønt lys til et nytt, felles fagblad. Forbundene var enige om at et felles blad "skulle heve seg over forbundene".

Prosjektet satset på et magasin som kunne lage arbeidsplassreportasjer uten fordeling av stofftypen på de forskjellige forbundsområdene. Bladet ble etablert som et eget selskap med eget styre utenfor forbundene. Det var forbundsledelsen i de fem forbundene som utgjorde styret. Det siste forbundet, Skog og Land, kom med under prosjekteringen.

Ansvarlig redaktør siden 1986

Høsten 1985 ble Magasinet for fagorganiserte AS dannet. Det nye bladet ble startet 1. januar 1986, samtidig som de andre medlemsbladene ble nedlagt. MAGASINET fikk stor redaksjonell frihet fra første stund og ”distanserte” seg etter hvert fra det daglige arbeidet i forbundene. I de gamle bladene var forbundslederne ansvarlige redaktører. Det nye bladet fikk egen ansvarlig redaktør fra dag én.

Sammenslutningen av de fem forbundene ble gjennomført 8. mai 1988, Fellesforbundets ”fødselsdato”. Aksje¬selskapet skiftet etter hvert navn til Fellesforbundet Media as. 1. juli 1998 gikk MAGASINET inn i fagbladsammenslutningen Fri fagbevegelse - LO-Media. Stiftelsen lager for tiden 13 fagblad for LO-forbund.

MAGASINET har i dag fire redaksjonelt ansatte på 3,5 årsverk. I starten av 1998 gikk utgiveren, Fellesforbundet, ”på nettet”. Redaksjonen begynte å produsere nettnyheter som ble publisert på forbundets nettsted – i en underseksjon. For tydeligere å skille organisasjonens nyheter fra redaksjonelt stoff, lanserte Magasinet for fagorganiserte 1. mars 2006 sitt eget nettsted.

HM

Annonse
Annonse