JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenige om y-veien

Energimontør og stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) vil utvide y-veien. Han støttes blant annet av LO, men Utdanningsforbundet er uenig.

knut.viggen@lomedia.no

Nylig besøkte Truls Wickholm Høgskolen i Ålesund. Der fikk han prøve seg på å styre en stor supplybåt inn mot en oljerigg. Det skjedde riktignok i simulator, men opplevelsen ga mersmak.

– Jeg fikk en litt sånn Star Trek-følelse der jeg satt i stolen med to joy-stick’er i hendene og drev fort mot riggen i fem meter høye bølger, ler stortingsmannen og EL & IT’eren.

Enda mer interessant ble det da han fant ut at han med fagbrev som energimontør var kvalifisert til å følge y-veien mot nautiker-yrket.

Som nautiker kan man ha både tekniske stillinger og lederstillinger, så vel nasjonalt som internasjonalt og man kan bli både navigatør og kaptein.

Mange muligheter

Ap-politikeren mener dette bare er et eksempel på det han kaller skjulte skatter i utdanningssystemet. Y-veien gir mange mulighet til å ta fagbrev og etterpå gå videre på ingeniørlinjer. Det synes Wickholm er vel og bra. Likevel mener han at ordningene bør styrkes og breddes ut. Selv tilhører han første kull Reform 94-elever.

– Vi var en gjeng med 15-åringer på Holmlia som bestemte oss for å bli elektrikere. Det valget har jeg ikke angret på, men jeg er opptatt av at det bør være økt mobilitet i utdanningssystemet, sier Truls Wickholm.

Matcher ikke

Han frykter dagens system ikke matcher de ønskene bedriftene har. Nylig var Wickholm på en konferanse der bedriftseier Gunvor Ulstein uttalte at hun var bekymret for at vi kan risikere å få ingeniører som ikke har sett en båt. Det er en bekymring Truls Wickholm har forståelse for.

– Hjemmefra vil rådene fra foreldrene som regel være studieforberedende fag, men med y-veien eller andre og enda mer åpne løsninger kan vi få til flere muligheter, sier Wickholm.

Flere muligheter

Han synes ikke y-veien skal være noe særegent, men at ungdommene som er motivert for det og ønsker det, skal kunne gå videre sin utdanning uten at de må være en del av et spesielt system. Nå skal Kunnskapsdepartementet se om y-veien er riktig dimensjonert. Wickholm mener den ikke er det og at langt flere gutter og jenter som står på kanten av en utdanningsvei må få enda flere muligheter i utdanningssystemet. Dette jobber han spesielt for i utdanningsfraksjonen på Stortinget.

I dag velger nesten ni av ti som har foreldre med høyere utdanning studiespesialisering, fremfor en yrkesfaglig opplæring. Wickstrøm tror statusen på yrkesfaglig opplæring blir høyere hvis elevene blir studieforberedt uavhengig av utdanningsprogram.

Uenig med LO

Selv om både LO og NHO tidligere har støttet forslag om å utvide y-veien, er det ikke alle som er enige i dette. Utdanningsforbundet støtter for eksempel ikke forslaget om å opprette et løp der barne- og ungdomsarbeidere med fagbrev kan søke på førskolelærerutdanningen gjennom y-veien.

– Vi er klar over at y-veien har fungert godt for dem som har fagbrev i elektrofag og ønsker å bli ingeniører. Men nå er myndighetene i gang med en helt ny førskolelærerutdanning. Da ønsker vi ikke at det åpnes for en alternativ vei inn i yrket i konkurranse med den nye utdanningen, sier sentralstyremedlem Evy Ann Eriksen til fagbladet Utdanning.

Y-veien er i dag en yrkesfaglig vei til ingeniør.

Dersom du har valgt yrkesfaglig retning i videregående og har fått fagbrev, er du kvalifisert til å starte på ingeniørstudier via y-veien. Disse studiene er spesielt tilrettelagt for personer med fagbrev.

Nå snakkes det om å utvide y-veien slik at den gjelder langt flere.

Annonse
Annonse

Dersom du har valgt yrkesfaglig retning i videregående og har fått fagbrev, er du kvalifisert til å starte på ingeniørstudier via y-veien. Disse studiene er spesielt tilrettelagt for personer med fagbrev.

Nå snakkes det om å utvide y-veien slik at den gjelder langt flere.