JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Press på 35-timers uka

Tre franske forbund som organiserer metallarbeidere har inngått en avtale som betyr at arbeidsgiverne kan få flere arbeidstimer uten økt lønn. Andre forbund mener dette er dødsstøtet for 35-timersuka.

Det er de tre forbundene CFE-CGC, CFTC og Force Ouvrière som nå anklages for å undergrave 35-timersuka, skriver Financial Times (FT).

I forrige

uke undertegnet de en avtale for metallbransjene i respektive forbund om å arbeide uten lønn på det som blir kalt regjeringens ”solidaritetsdag”. Dette er en nasjonal fridag som nå blir arbeidsdag for å øke skatteinntektene til formål for gamle og syke. Forbundene har også gått inn for at arbeidstakere kan jobbe mer en tillatt overtidsgrense på 220 timer, mot overtidsbetaling. Dette er den første større avtalen om utvidet arbeidstid siden regjeringen i 2004 prøvde å liberalisere lovgivningen om 35-timers uke. Da tillot regjeringen arbeidsgivere å forhandle med de ansatte om saken. Benoit Robin, leder for instituttet for økonomisk og sosial forskning, sier til FT at den inngåtte avtalen vil få større virkninger enn åpningen fra 2004.

De to

største fagorganisasjonene i Frankrike, CGT og CFDT, vurderer å gå lovveien for å stoppe konkurrentenes avtale.- Den undergraver 35-timers uka fullstendig, sa CGT-leder Daniel Gouttefarde. I løpet av det siste året har 35-timers uka kommet under angrep fra en rekke arbeidsgivere, hovedsaklig utenlandske selskap. For litt over et år siden truet hvitevareprodusenten Bosch de ansatte ved en fabrikk i Vénissieux til å jobbe en ekstra time daglig uten kompensasjon. Alternativet var nedleggelse. 35-timers arbeidsuke ble innført på slutten av 1990-tallet under den sosialistiske statsministeren Lionel Jospin som et forsøk på å øke sysselsettingen. Loven blir nå anklaget for å undergrave Frankrikes konkurranseevne.

Annonse

Flere saker

Annonse