JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

OTP – hvem betaler?

Innenfor LO-familien har det vært omstridt om kostnadene for obligatorisk tjenestepensjon (OTP) skal belaste den økonomiske rammen som partene forhandler om. Det avgjørende er at Fellesforbundet og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) under forhandlingene i 2004 ble enige om å diskutere kostnadene for OTP ved lønnsoppgjøret i 2006.

Det ligger i riksmeklingsmannens forslag som partene sa ja til. Det går også fram av Fellesforbundets såkalte folkeskisse, Tariffinfo 2006, som ble sendt til alle medlemmer i forbindelse med forberedelsene til årets tariffoppgjør. Der står det følgende:

En del av den økonomiske rammen

– Ved oppgjøret i 2004 gjorde Fellesforbundet det helt klart at det var kostnader forbundet med innføring av tjenestepensjon. For en bedrift spiller det isolert sett ingen rolle om kostnadene stiger som en følge av økte lønnsutbetalinger eller av økte kostnader til pensjon. Ved oppgjøret i 2006 må en følgelig ta hensyn til de kostnadene som innføring av obligatorisk tjenestepensjon vil medføre.

Og det er dét forhandlerne skal følge opp når de setter seg sammen med arbeidsgiverne i Industriens Hus. NHO (og Norsk Industri) gjorde det fort klart at de har den samme oppfatning.

Innskuddsordning Obligatorisk tjenestepensjon er en innskuddsordning og ble en realitet ved årsskiftet. Bedriftene får tid til å inngå pensjonsavtaler ut året, men innbetalingene skal skje fra 1. juli 2006.

Tjenestepensjonen skal omfatte alle som har fylt 20 år og som arbeider mer enn 20 prosent. På de bedriftene som allerede har etablert pensjonsordninger, vil en obligatorisk tjenestepensjon ikke medføre økte kostnader så sant bedriftens tjenestepensjonsordning oppfyller lovens minstekrav.

Ifølge loven skal det årlige innskuddet for innskuddspensjonsordninger være minst 2 prosent av inntekt, fratrukket 1 G (ett grunnbeløp i folketrygden som per 1.5.2005 er 60.699 kroner, justeres hvert år).

Det minste beløp som da skal betales til den enkeltes pensjon blir regnet ut på følgende måte:

Årslønn:

300.000 kr.

- 1 G:

60.699 kr.

= beregningsgrunnlag:

239.301 kr.

Årlig innskudd (2%):

4.786 kr. Kostnad pr. betalt time: 2,45 kr.

Annonse

Flere saker

Annonse