JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En seier for saksøkerne

Høyesterettens dom i SAS-saken er en seier for både saksøkerne og stillingsvernet, sier Lars Erik Lilleødegård, sekretær i Fellesforbundets forhandlingsavdeling. 325 saksøkere fra det tidligere Braathens har nå fått medhold i at de hadde krav på å få med seg alle rettigheter fra Braathens.

Fellesforbundet organiserer 151 av de 325 tidligere Braathens-ansatte som i dag vant saken mot SAS i Høyesterett. Etter at SAS kjøpte Braathens høsten 2001, foretok konsernet i løpet av 2002 en samordning av blant annet bakketjenestene i de to selskapene.

Denne samordningen ble foretatt gjennom en såkalt outsourcing, hvilket gjorde at tidligere Braathens-ansatte mistet både ansiennitet og stillingsprosent ved overgang til SAS.

Nå har Høyesterett bestemt at sammenslåingen var en virksomhetsoverdragelse. Dette betyr at alle saksøkerne skal inn i tilsvarende stillinger som de hadde i Braathens.

Virksomhetsoverdragelse

– Dette er en bekreftelse på at samordningen av de to selskapene imellom var en virksomhetsoverdragelse. Men dommen i Høyesterett er også en bekreftelse på stillingsvernet og lovens intensjon om likebehandling av ansatte, sier Lars Erik Lilleødegård.

– Dette er en stor seier for de tidligere Braathens-ansatte, men også en viktig prinsipiell seier for norsk arbeidsliv. SAS-ledelsen har med sin handlemåte påført tidligere Braathens-ansatte store lidelser. Flere er blitt syke både psykisk og fysisk. Nå kan vi legge forskjellsbehandlingen bak oss og se fremover, mener Lilleødegård.

Annonse
Annonse