JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sosial dumping – i Polen

– Nå bruker Skanska Polen 30 prosent egne ansatte og 70 prosent fra lavkostlandet Ukraina. Ukrainerne møter i arbeidsklær med Skanskas logo, men lønna er en brøkdel av vår, sier Roman Dunst fra fagbevegelsen Solidaritet.

Roman Dunst og Zbigniew Kowalczyk er begge organisert i Solidaritet, og begge representerer polske arbeidere i Skanskas Europeiske Samarbeidsutvalg.

På et møte med norske byggfagforeninger i Gdansk i februar, fortalte de at sosial dumping er et altfor kjent begrep i Polen også.

En felles tariff – for dyrt

Opprinnelig kjøpte det svenskdominerte Skanska opp et stort konglomerat av et selskap i Polen. Men fra 2005 er selskapet organisert som en bedrift: Skanska Polen. I den forbindelsen har fagbevegelsen krevd en felles tariff for hele den polske bedriften, noe som medførte lønnsøkninger for enkelte på 3 zloty (6 kroner) i timen.

– Vi fikk til svar at en slik lønnsøkning ville prise oss ut, vi ville ikke få kontrakter – særlig ikke i grenseområdene mot Ukraina og Hviterussland, med stor tilgang på billig arbeidskraft, sier Zbigniew Kowalczyk.

Mål: egne ansatte? Derfor lytter de polske arbeiderne nøye når andre medlemmer av samarbeidsutvalget forteller at i noen land satser Skanska på egne ansatte.

– Disse målsettingene brytes i alle fall i Polen. Det var snakk om at Skanska vil ha 70 prosent egne ansatte og ikke mer enn 30 prosent utenfra på prosjektene sine. I Polen er tallet snudd, der kan vi anslå at 70 prosent er fra lavkostland som Ukraina, selv om mange av dem kommer på jobb i arbeidsklær med Skanska-logo, sier Roman Dunst.

Tappes for fagfolk Lønnsøking i Polen er viktig også for å holde på egne fagfolk, sier de to.

– Nå fristes fagfolk av høyere lønn i andre land. Ungdom og høyt kvalifiserte folk reiser ut. De som er igjen, konkurrerer med ukrainerne.

Derfor stilte også Solidaritet med fanene sine i demonstrasjonen mot tjenestedirektivet i Strasbourg.

Frank Jensen, konserntillitsvalgt i Skanska Norge som også er medlem i det europeiske samarbeidsutvalget, sier at den norske bedriften har som uttalt mål at det skal satses på egne ansatte.

– Det er ikke nedfelt i noen skriftlig avtale, men foreløpig ser det ut til at de jobber for dette målet. Vi skal ha møte i det europeiske samarbeidsutvalget i mai, og da kan dette bli et tema for oss, sier han.

Annonse

Flere saker

Annonse