JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Rettferdigheten seiret

Fellesforbundets medlemmer i tidligere Braathens jubler over Høyesterettens avgjørelse. – Vi er utrolig glade. Vi visste at vi ble urettferdig behandlet. Da føles det ekstra godt at vi nå endelig har vunnet fram, sier Jone Killingland, leder av verkstedklubben Teknisk Braathens i Stavanger, til Magasinett.org

– Det har vært en stor belastning for dem gjennom de tre og et halvt år rettssaken har pågått, understreker Killingland. Han mener at dommen er en seier for arbeidstakerne og at den har skapt klarhet i hva som må betraktes som virksomhetsoverdragelse når selskap samordnes.

Får med seg ansienniteten – I praksis betyr dette at de "gamle" Braathens-ansatte får med seg opptjent ansiennitet, og stillingsbrøk. Flere av disse hadde en høyere stillingsbrøk i Braathens enn det de fikk i SAS Ground Services (SGS), poengterer lederen av verkstedklubben.

Bakgrunnen er at SAS samordnet bakketjenestene i de to flyselskapene i dette nye selskap. De tidligere Braathens-ansatte mistet både opptjent ansiennitet og stillingsbrøk. Dette må nå gjøres om etter den enstemmige dommen i Høyesterett.

– De tidligere Braathens-ansatte vil også få kompensert deres økonomiske tap som en følge av dette. I tillegg kan saksøkerne som ikke ble ansatt i SGS kreve ansettelse der, med full ansiennitet, og den stillingsbrøk de hadde i Braathens. Det gjelder særlig stuerne, mener Jone Killingland. Stuerne var tidligere organisert i Flyarbeiderklubben til Braathens. Den ble nedlagt ved årsskiftet, og medlemmene har gått inn i verkstedklubben Teknisk Braathens som Killingland er leder av.

Virksomhetsoverdragelse Etter at SAS kjøpte Braathens høsten 2001 foretok flykonsernet våren 2002 en samordning av blant annet bakketjenestene i de to selskapene. Samordningen ble foretatt gjennom en såkalt outsourcing, som sørget for at tidligere Braathens-ansatte mistet både ansiennitet og stillingsprosent ved overgang til SAS. Dommen slår nå fast at samordningen må betraktes som virksomhetsoverdragelse.

Annonse
Annonse