JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Svikter ikke LO-familien!

Fellesforbundets medlemmer krever en videreføring av avtalefestet pensjon (AFP) slik den er i dag. – Fellesforbundet skal ikke svikte LO-familien i kampen om AFP, lovet forbundsleder Kjell Bjørndalen LOs representantskap da tariffkravene og oppgjørsformen ble vedtatt.

Bjørndalen er ikke villig til å diskutere endringer av AFP-ordningen ved dette tariffoppgjøret.

– Selv om Stortinget har vedtatt prinsippene for en pensjonsreform, sa har verken regjeringen eller Stortinget vist kortene på hvordan de tenker eg det nye systemet. Jeg er derfor ikke villig til å ha noen diskusjon om endringer i AFP ved dette oppgjøret - selv om jeg vet at både AFP og svært mange tidligpensjonsordninger må tilpasses nye prinsipper, slo Fellesforbundets leder fast.

Venter på politkerne – Jeg vil først vite hva vi skal forholde oss til, og jeg vil vite hvordan politikerne har tenkt å løse forholdet mellom folketrygden og uførepensjon, fortsatte Bjørndalen og understreket at Fellesforbundet ikke er villig til å skru klokka tilbake:

– AFP kom som et svar på de uverdige forholdene vi hadde hvor bedriftene brukte syke- og arbeidsledighetstrygd for å kvitte seg med eldre arbeidstakere. Vårt krav var en verdig avgang fra yrkeslivet, og det fikk vi med AFP.

Ny form for uverdighet Men det er ikke bare avtalfestet pensjon som opptar Fellesforbundet. Også kampen mot et useriøst arbeidsliv, og da særlig sosial dumping av østeuropeiske arbeidere, står høyt blant forbundets medlemmer.

– Skikkelige lønns- og arbeidsvilkår og HMS-arbeid er for mange av de useriøse firmaene begreper som de skyr som pesten. De skyr dem fordi det hindrer bakmenn og eiere i å bli svært rike på kort tid. Vi er derfor nødt til å ha bedre bestemmelser i tariffavtalene for å bekjempe slike uverdige forhold, selv om vi vet at vi ikke kan bekjempe all useriøsitet gjennom avtalebestemmelser. Vi trenger også myndighetene med i det arbeidet, slo Bjørndalen fast.

Annonse
Annonse