JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må ha med arbeidsgiverne

Fellesforbundet må komme til enighet med arbeidsgiverne om AFP-ordningen hvis man skal greie å påvirke Regjering og Storting til å frede ordningen i to år. Det erkjenner Kjell Bjørndalen (bildet) få dager før forhandlingsstart.

Førstkommende mandag klokka 14 utveksles det rituelle håndtrykket som markerer at årets tariffoppgjør er i gang. Denne gangen er det Fellesforbundets leder, Kjell Bjørndalen, og toppsjefen i nyetablerte Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, som skal rekke hverandre hånden og smile til kameraene – før pressen kastes på dør og forhandlingene starter.

Solospill utelukket

I forhandlingene er et av Kjell Bjørndalens hovedkrav å få fredet ordningen med Avtalefestet pensjon (AFP) i den kommende tariffperioden. For å få til det er man avhengig av at Regjering og Storting vedtar nødvendige lovendringer.

Under Fellesforbundets presseseminar i går ettermiddag erkjente Kjell Bjørndalen at det neppe vil skje hvis ikke partene i tariffoppgjøret først blir enige om å be om disse lovendringene. På direkte spørsmål om det kan bli aktuelt med en henvendelse til Regjeringen fra Fellesforbundet alene, var svaret et klart nei. Bjørndalen minnet om at AFP-ordningen er en treparts avtale, og la til:

– Jeg er ikke sikker på at verken hele Regjeringen eller hele Stortinget vil gjøre endringer mot den ene partens vilje.

Tjenestepensjon vil koste

Bjørndalen bekreftet også at Fellesforbundet er innstilt på at de ansatte må betale noe av kostnadene ved innføring av obligatorisk tjenestepensjon i form av lavere lønnstillegg i år. Han presiserte likevel at Fellesforbundets målsetting er å komme ut av lønnsoppgjøret med store nok lønnstillegg til at medlemmene sikres økt kjøpekraft også i år.

Forhandler for 50 000

Forhandlingene som starter i Industriens Hus mandag omfatter nær 50 000 medlemmer av Fellesforbundet i verkstedindustrien, byggeindustrien, tekoindustrien og kartonasjeindustrien. Opprinnelig ønsket Fellesforbundet at også et femte område, papirindustrien, skulle være med i årets frontfag, men det lyktes man ikke med å få til i år.

Midt i neste uke er det ventet at også Fellesforbundets forhandlere for byggfagene vil overlevere sine tariffkrav til motparten. Siden blant annet krav om bedre tariffbestemmelser for å hindre sosial dumping er en gjenganger i både frontfagene og i byggfagene, er det ventet at forhandlinger og eventuell mekling for disse områdene vil bli samkjørt i tid.

Annonse
Annonse