JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Betinget støtte til oppdrettsgigant

– Fellesforbundet ønsker større og mer robuste enheter i oppdrettsnæringa. Men vi bør få vite om John Fredriksen vil investere i Norge og øke videreforedlingen før Pan Fish får kjøpe Marine Harvest, sier forbundssekretær Rolf Jørn Karlsen.

Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, med 6000 ansatte på fem kontinenter. Selskapet eies med 75 prosent av nederlandske Nutreco. Det var etter at Nutreco kjøpte Hydro Seafood i 2000 at oppdrettsdelen av selskapet fikk navnet Marine Harvest.

Når Pan Fish nå skal kjøpe Marine Harvest, oppstår en gigant i fiskeoppdrett. Bak ligger John Fredriksen, som eier 47 prosent i Pan Fish. Han har bladd opp 9,4 milliarder til kjøpet.

Grenser for eierskap – Vi ønsker større og mer robuste enheter som kan investere i anlegg, utvikling og videreforedling i denne næringa, sier Rolf Jørn Karlsen, forbundssekretær og ansvarlig for Fellesforbundets tariffavtaler i havbruk.

Men den rød-grønne regjeringa er redd for storeiere. Den har allerede senket grensa for hvor stor del av konsesjonene en enkelt kan eie, fra 20 til 15 prosent. Den nye giganten vil eie 20,6 prosent av konsesjonene i Norge. Dermed kan regjeringa stanse oppkjøpet.

Andre oppgaver er viktigere – I Fellesforbundet har sagt at vi vil være fleksible i forhold til grensen på 15 prosent, sier Rolf Jørn Karlsen.

– Det er langt viktigere å arbeide politisk for å fjerne de mange hindringene som nå legges for næringen, enn å gå imot dette kjøpet. Jeg snakker om hindringer som tollbarrierer og dumpinganklager, men også om å arbeide i forhold til anklagene om matsikkerhet. Det er også behov for forskning på hvordan man kan hindre rømming fra anleggene og dermed beskyttelse av vill-laksen.

En industriell plan

Likevel gir ikke Karlsen uten videre grønt lys for oppdrettsgiganten. – Regjeringa må jo undersøke hva slags industrielle planer Fredriksen har med dette kjøpet. De bør absolutt få rede på om han vil investere i Norge, og om det skal drives mer videreforedling av fisk, før de gir klarsignal.

Mer innflytelse

– Det er noen ansatte som er skeptiske til at selskapet blir for dominerende. Det kan bli vanskelig å finne alternativer hvis en vil skifte jobb, sier hovedtillitsvalgt i Marine Harvest, Geir-Elling Nygård.

– På den andre sida er det bra at selskapet nå kan bli norsk igjen. Det vil gi de ansatte mer innflytelse, og det ser ut som Fredriksen vil satse på oppdrett. Men jeg er ikke så sikker på at noen vil drive videreforedling i Norge.

For en million kroner

Nutreco har vært en ryddig eier, og Nygård forutsetter at det vil fortsette.

– Det er likevel et tankekors at de ansatte på oppdrettsanleggene, med lange arbeidsøkter i all slags vær, er en lavtlønt gruppe i Norge. Vi kan jo tjene inn en million pr. ansatt. Da er det rart at det ikke skal være rom for et løft.

Fellesforbundet har 160 medlemmer på oppdrettsanleggene til Marine Harvest.

Annonse
Annonse