JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsefare ved hydraulikkolje

– Det er for tidlig å trekke endelige konklusjoner om helsefarene ved hydraulikkolje, sier forskningsdirektør Pål Molander ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt. Bakgrunn er ny mediefokus på sammenhengen mellom bruk av turbinoljer i flymotorer, og flybesetning som kan ha vært utsatt for giftige gasser.

Hydraulikkolje er en samlebetegnelse på en rekke smøreoljer som brukes blant annet i flyindustri, offshore, anlegg og landbruk. Det finnes flere typer hydraulikkoljer, og noen av dem blir tilsatt organofosfater for å bedre bruksegenskapene. Fra før er det dokumentert at folk som har vært utsatt for plantevernmidler basert på organofosfater, kan få nevrologiske symptomer som likner på MS.

Farlig ved oppvarming Organofosfater tilsettes spesielt de hydraulikkoljene som skal brukes ved svært høye temperaturer. Ved lekkasjer kan organofosfater frigjøres fra hydraulikksystemene, og avsettes på varme flater.

Flere forskere har påpekt at organofosfatene da kan danne nye stoffer som man ikke kjenner verken strukturen eller giftigheten til. Denne hypotesen er blitt reist spesielt i forbindelse med de tilfellene hvor flybesetninger har følt seg dårlige.

Sykdom på nervesystemet I 2003 publiserte Dagbladet en serie artikler der folk med ulike nevrologiske plager sto fram. Felles for dem alle var at de hadde hatt kontakt med hydraulikkolje i jobbene sine.

På oppdrag fra daværende Arbeids- og kommunaldepartementet begynte STAMI å forske på yrkeseksponering av hydraulikkoljer i 2004. Utgangspunktet var at stoffer som finnes i hydraulikkoljer og turbinoljer, kan forårsake kronisk sykdom på nervesystemet. Men man visste lite om eksponeringsnivåene i arbeidslivet var så store at de kunne utgjøre en fare.

For tidlig med konklusjoner

STAMI har utviklet metoder som gjør det mulig å måle eksponering for organofosfater. Nå brukes metoden for å kartlegge eksponering i relevante bransjer. Forskningsdirektør på STAMI og prosjektleder Pål Molander opplyser likevel at det pr. dags dato er for tidlig å trekke noen endelig konklusjon.

– Data som er hentet fra bransjene, viser at eksponering for potente organofosfater er blitt betydelig redusert de siste 30 årene. Og det er vanskelig å finne ut hvordan eksponeringen var tilbake i tid, fordi man ikke har nok kunnskap om innholdet i oljen som ble brukt på den tida, sier Molander.

STAMI-prosjektet skal sluttrapporteres i 2007. Molander mener det vil gi en god oversikt over dagens organofosfateksponering ved arbeid med hydraulikkoljer.

Annonse
Annonse