JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polske verft tappes for fagfolk

– Hver måned forsvinner 10-12 fagarbeidere bare fra verftet i Gdansk, sier Kzysztof Dosla, leder for fagbevegelsen Solidaritet i Gdansk-regionen.

Framtida er uviss for det tidligere Lenin-verftet i Gdansk, der Solidaritet oppsto. Verftet skal skilles ut fra Gdynia-gruppen, og i dag skriver Dagens Næringsliv at Aker Yards er ute etter å kjøpe det sagnomsuste verftet i Gdansk.

– Det har jeg ikke hørt noe om, sier konserntillitsvalgt og styremedlem i Aker Yards, Arne Otto Rogne, til Magasinett.

Også ledelsen i Aker Yards avviser å kommentere det de kaller spekulasjoner i Dagens Næringsliv.

Kamp om arbeidskraft

Kampen om arbeidskraft som kan produsere for verft og andre industribedrifter i Europa, er imidlertid følbar i Polen. Å sikre seg plass for delproduksjon på industristeder med faglært arbeidskraft, er en av utveiene mange prøver. En annen er å rekruttere fagarbeidere til eget land.

– Hver måned forsvinner 10-12 fagarbeidere fra det tidligere Lenin-verftet her i Gdansk, sa Krzysztof Do[la til Magasinet for fagorganiserte under et møte i februar.

– Det er ikke bra for landet. Men Solidaritet vil jo ikke hindre folk å prøve å skaffe seg et bedre liv gjennom å reise ut.

Ukrainere som kontraktører

– Her er vi drøyt 3000 nå, sa arbeidere utenfor verftsporten, der Solidaritets-fanen og bildet av paven fortsatt henger, til Magasinet.

– Men mange reiser til andre land, og det har vært mange ukrainere inne på verftet.

Ukrainerne er som regel ikke fast ansatte, men kommer som ”kontraktører” eller med underentreprenører, og med langt lavere lønn en polske arbeidere.

Det er en av grunnene til at Solidaritet deltok med en solid delegasjon under demonstrasjonene mot EUs tjenestedirektiv i februar.

Annonse
Annonse