JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oksum må gå

Jan Oksum går av som konserndirektør i Norske Skog med øyeblikkelig virkning. Årsaken er konsernets økonomi. – Å satse ensidig på få produkter har ikke vært noen heldig strategi, sier klubbleder Jan Grini ved Union i Skien.

Grini er ikke i tvil om at en del av årsaken til at Jan Oksum må gå, er den dårlige omtalen Norske Skog har fått gjennom nedleggingen av Union. Men konsernets økonomi, mener han, har sin bakgrunn i strategiske grep som har vært gjort for flere år siden.

– Vi har vært skeptisk til ensrettingen lenge, og det ser vel ut til at alle oppkjøpene og den tunge, ensidige satsingen på magasin- og avispapir viser seg å være farlig i dette markedet, sier Grini.

Flere fabrikker i fare

Konserntillitsvalgt og styremedlem Kåre Leira vil ikke kommentere Union-sakens betydning for at styret nå vil skifte konserndirektør.

– Årsaken til avgangen er den økonomiske situasjonen. Styret har ment at Jan Oksum ikke er den rette mannen til å gjøre de grepene som trengs framover.

Ett av grepene som står omtalt i pressemeldinga, er å øke farten på en restrukturering som bedriften nå er i gang med.

– Frykter du at flere fabrikker i Norge nå kan bli nedbemannet – eller forsvinne?

– Jeg frykter for Norske Skogs fabrikker i hele verden i denne situasjonen. Bransjen er inne i harde tider nå, sier Kåre Leira.

Solid sluttpakke

Jan Oksum hadde avtalt en sluttpakke på 18 måneder lønn, samt full lønn i oppsigelsestiden på seks måneder. I tillegg har styret nåp bakt inn alt av frynsegoder og opsjoner slik at totalsummen utgjør 10,8 millioner kroner, noe som tilsvarer tre årslønner. I tillegg kommer normale pensjonsforhold, skriver dn.no.

Dårlig meklingssignal Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er provosert av godgjørelsen Norske Skog gir konsernsjef Jan Oksum for å gå av. Hun mener at dette ikke er noe godt signal å sende til partene i meklingen som startet mandag.

– Det vil bli lagt merke til. I Norge er vi vant til at det ikke er for store lønnsforskjeller, noe som har gjort det lettere å samarbeide. Store lederlønninger bryter med dette prinsippet, sier hun til NTB.

– Det er viktig at alle viser moderasjon, også toppledere. Derfor har vi et arbeid i gang for å få en lovendring som gir full åpenhet i topplederes lønnsforhold, sier Statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Også Korsbakken går

Ivar Korsbakken, lederen av bedriftsbedriftsforsamlingen i Norske Skog og en annen sentral person i nedleggingen av Union, skal gå fra jobben som leder av Norges Skogeierforbund etter håndteringen av denne saken. Han fortsetter imidlertid som spesialkonsulent.

Annonse

Flere saker

Annonse