JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økt sykefravær

Sykefraværet stiger igjen, både i bedrifter med IA-avtale og uten. – Bekymringsfullt, mener både arbeidsministeren og trygdedirektøren. Det totale sykefraværet gikk opp fra 6,4 prosent i 4. kvartal 2004 til samme kvartal i fjor, viser tall som Statistisk sentralbyrå og Trygdeetaten offentliggjorde i går.

Siden den første avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble inngått i 4. kvartal 2001, er sykefraværet redusert med 10 prosent. Målet i denne avtalen var å redusere fraværet med 20 prosent i løpet av fire år.

Bekymret Trygdedirektør Nanna Tender er bekymret over at fraværet nå stiger i både de bedriftene som har inngått IA-avtaler og i de øvrige bedriftene.

– De nye tallene viser at det er viktig med tidlig og kontinuerlig innsats fra alle parter - både arbeidsgiver, arbeidstaker, leger og myndigheter - for å inkludere så mange som mulig i arbeidslivet og hindre utstøting, sier trygdedirektøren.

Økning over alt Ifølge Statistisk sentralbyrå gikk sykefraværet opp i alle fylker og i de fleste aldersgrupper. Blant de større næringene, var økningen sterkest i helse- og sosialtjenester, i offentlig administrasjon og forsvar, i varehandel og i hotell- og restaurantvirksomhet.

Finansnæringen, bygg og anlegg og industrien utmerket seg med lavere vekst i sykefraværet enn gjennomsnittet.

Lengre fravær SSB-tallene viser også en forskyvning fra kortere til lengre fravær. I 4. kvartal i fjor skrev 61,7 prosent av sykefraværet seg fra fravær som varte mer enn 31 dager. Dette var en oppgang fra 60 prosent i 4. kvartal 2004.

Annonse

Flere saker

Annonse