JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verdensbanken bøyde seg

Verdensbanken har akseptert å ta inn i anbudsdokumentene krav til entreprenører om å unngå tvangs- og barnearbeid og akseptere nasjonale lover som går på faglige og menneskelige rettigheter. Den internasjonale bygnings- og trearbeiderføderasjonen (BWI) vant dermed fram med sitt krav.

– Dette har vært en lang prosess som BWI skal ha all ære av fordi den har gått i bresjen for å få aksept for internasjonale avtaler, enten det dreier seg om store selskap eller internasjonale institusjoner som Verdensbanken, sier hovedkasserer Steinar Karlsen i Fellesforbundet. Karlsen er medlem av internasjonalens kontrollutvalg og har selv deltatt på møter med Verdensbanken i Washington og dessuten vært på inspeksjoner i andre land for å undersøke om internasjonale konvensjoner etterleves.

Må følge internasjonale standarder – Avtalen er en forlengelse av de avtaler som BWI har inngått med eksempelvis Veidekke og Skanska om å følge internasjonale standarder som gjelder menneskelige rettigheter, enten det gjelder faglige eller sosiale forhold. Det nye er at BWI har fått gjennomslag i Verdensbanken, som låner penger til land for utbygging av infrastruktur, forklarer Karlsen.

– Når et prosjekt har en kostnad på over 10 millioner amerikanske dollar, må anbydere forplikte seg til å respektere så vel nasjonale lover som faglige avtaler, sier Steinar Karlsen, som understreker at en må se BWIs avtale med Verdensbanken i sammenheng med internasjonal fagbevegelses press mot Verdens Handelsorganisasjon (WTO) for å få til en mer rettferdig handel, Pengefondet og møtene i Davos som tar for seg den globale økonomien, sier Karlsen.

Respekt for arbeidslivets normer Anita Normark, generalsekretær i BWI, sier at de nye bestemmelsene er resultat av fagorganisasjonens utrettelige arbeid gjennom flere år.

– Heretter må entreprenører som utfører oppdrag finansiert av Verdensbanken respektere vedtatte normer i arbeidslivet. Men fortsatt må det arbeides for å få ILO-standarder inn i de nasjonale lovverk og påse at bestemmelsene etterleves, understreker Anita Normark.

Annonse
Annonse