JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot AFP-løsning?

Fellesforbundets Kjell Bjørndalen og Norsk Industris Stein Lier-Hansen skal møte arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen for å knekke tariffoppgjørets hardeste nøtt - avtalefestet pensjon. Møtet kom i stand etter at riksmeklingsmann Svein Longva var hos statsråden i dag tidlig, og Hanssen inviterte partene til seg kl. 18.30.

Tariffpartene har så langt ikke greid å bli enige om noe som helst. Fellesforbundets Kjell Bjørndalen har flere ganger påpekt at arbeidsgiverne ikke er villige til å gi noen innrømmelser og at det er blitt nei på de fleste forhandlingsutspill.

Etter at Fellesforbundet i går kveld begjærte meklingen avsluttet, er tiden i ferd med å renne ut for partene i frontfagene. Og riksmeklingsmann Svein Longva begynner så smått å bli utålmodig.

– Hvis vi skal bli ferdig i tide, må vi ha full trykk på alle saker, understreket Longva da han møtte pressen i Industriens Hus i dag.

Longvas initiativ Det var derfor han ba om et møte med arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen etter at Fellesforbundet og Norsk Industri ikke kunne bli enige om en felles henvendelse til regjeringen for å løse tariffoppgjørets mest sentrale spørsmål - avtalefestet pensjon.

– AFP kan ikke løses uten at alle parter er med, var budskapet som Longva gjentok for pressen i dag.

AFP-ordningen for 62- og 63-åringer bæres som kjent av tre parter: arbeidstakerne, arbeidsgiverne og regjeringen – gjennom ulike skatte- og pensjonsregler.

Nå skal samtalen mellom Bjørndalen, Lier-Hansen og Hanssen få fart på AFP-sakene. Departementet har varslet pressekonferanse når samtalen mellom statsråden og forhandlingslederne er over.

Nøtt nr. 2 – sosial dumping Men det er ikke bare dragkampen om avtalefestet pensjon som skaper problemer. Avtaleformuleringer som skal motvirke sosial dumping er vel så omstridte, har forhandlingene så langt vist.

– Fellesforbundets krav er blant annet vesentlig større innsyn i arbeidernes lønns- og arbeidsvilkår for bedre å kunne bekjempe sosial dumping. Dessuten ønsker forbundet avtalerett for tillitsvalgte når det gjelder inn- og utleie av arbeidskraft, fortalte Longva.

– Arbeidsgiverne avviser kravene fordi de mener det berører deres styringsrett. Dessuten er de av den oppfatning at arbeidet mot sosial dumping er en offentlig oppgave, oppsummerte riksmeklingsmannen.

Annonse

Flere saker

Annonse