JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Longvas forslag klart

1. april kl. 05:55: Riksmeklingsmannen Svein Longva har nå lagt fram forslaget sitt for partene i frontfag-oppgjøret. Nå er det opp til forhandlings-delegasjonene om forslaget godtas eller forkastes - og om det blir streik eller om en konflikt kan avverges. Det vil fortsatt drøye før avstemningsresultatene er klare.

Partene sitter nå og leser riksmeklingsmannens forslag og må bli enige om de vil gå for Longvas forslag eller ikke. Når avstemningene er unnagjort, vil Svein Longa sammen med forhandlingslederne Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri offentliggjøre resultatet. Først da vil det være kjent om det blir konflikt eller ikke. Streikevarselen er skjøvet ut i tid.

Dragkampen om tariffbestemmelser for å hindre sosial dumping var en av de siste tingene som riksmeklingsmannen ble ferdige med, opplyste han da han møtte pressen like før klokken 6.

Det som knyttet seg mest spenning til, var spørsmålet om Stoltenberg-regjeringen ville gå inn for fortsatt AFP-ordning på dagens nivå, og om det vil være fram til 2008 eller 2010 når det planlagte tidligpensjonssystemet i det nye pensjonssystemet trer i kraft. Mye tyder nå på at dagens AFP-ordning vil fortsette fram til 2010. Det er ikke kjent om det er knyttet betingelser til denne forlengelsen.

Hva blir lønnstillegget?

Når det gjelder lønnskravet, er det fortsatt usikkert hva arbeidsgiverne er villige til å gi i generelt tillegg. Fellesforbundet skal ha krevd 1,75 kroner timen, plus 50 øre før de med lavest lønn. Utover natta ble det imidlertid justeringer. Arbeidsgiverne skal ha tilbudt 1 krone.

Det er derfor mulig at det generelle lønnstillegget vil bevege seg ned mot en krone, pluss 50 øre i lavtlønnstillegg. Men det blir mest spekulasjon. En viktig aspekt her er at også kostnadsdelingen for obligatorisk tjenestepensjon vil påvirke det endelige kronebeløpet.

Annonse

Flere saker

Annonse