JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den polske sveiseren og ytringsfriheten

Informasjon til andre er forbudt. Å krenke dette forbudet, utløser et erstatningsansvar på 15.000 zloty (30.000 kroner). Og hva skal du ikke ytre deg om? Dine arbeidsforhold. Din slavekontrakt. Ditt liv i Norge, skriver Eldar Myhre.

Informasjon til andre er forbudt. Å krenke dette forbudet, utløser et erstatningsansvar på 15.000 zloty (30.000 kroner). Du plikter å ikke starte egen virksomhet i Norge, ei heller ta arbeid i en annen bedrift. Brudd på dette kan straffes med 50.000 zloty samt ytterligere forføyninger. Du får 40 kroner pr arbeidstime, og du må altså jobbe i ett og et halvt år gratis bare for denne boten. Og hva skal du ikke ytre deg om? Dine arbeidsforhold. Din slavekontrakt. Ditt liv i Norge. Disse truslene.

Pålagt å lyge Den polske sveiseren som likevel fortalte dette, måtte gå i dekning. Han blei trua med brekte bein og det som verre var. Dette er fra et av de store firmaene innen bransjen ”fri flyt av arbeidskraft”, etablert langs heile kysten. Folk uten ytringsfrihet som er pålagt å lyge om de blir spurt. Nekta retten til fagorganisering med trusler om represalier. Vi snakker om Norge – ikke Hviterussland eller Iran.

Godt detektivarbeid har fått mange eksempler fram i lyset. Ivrig har jeg venta på ytringsfrihetens forkjempere. Forfatterne. Redaktørene. Kunstnerne. Pen-klubben. Helsingfors-komiteen. De kulturelle oppropene til forsvar for den absolutte ytringsfrihet som visstnok er heil og udelelig i dette landet. Men hvor blir det av oppropene fra ytringsfrihetens forkjempere?

Ytringsfrihet for sveisere - uinteressant ”Vi forvalter ordet og har pennens makt. Vi merker veldig fort når ytringsfriheten blir truet, for hele vår eksistens forutsetter ytringsfrihet.” Så blei sagt og skrevet for ikke lenge siden. Men det gjaldt jo Muhammed-karikaturer, muslimer og redaktører. Ytringsfrihet for sveisere og malere i Norge er langt mindre interessant. Litt for grått og hverdagslig, liksom. Hadde det skjedd i Hviterussland kunne det vært noe. Men ikke hos oss.

Nei, jeg blir nok nødt til å vente ivrig videre på ytringsfrihetens fortropper. Hva om jeg prøver en annen vinkling? De er jo katolikker, disse folka. ”Biskopene ser mellom fingrene på at katolikker fratas ytringsfrihet i Norge”. Den slår nok bedre an. I mellomtida setter jeg meg i vinduet med luftgeværet. Trekkfuglene er på vei fra katolske land. De skal ikke få smitte meg med viruset sitt.

Eldar MyhrekonserntillitsvalgtAker KværnerStavanger

Annonse
Annonse