JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likevel ikke til salgs?

Føljetongen om Orkla Medias framtid fortsetter. Kanskje er medie-konsernet likevel ikke til salgs. Hovedaksjonær Stein Erik Hagen har tenkt høyt om sitt ettermæle. Mediemogulen vil nødig ha sittende på seg at Orkla Media ble splittet. Nå forlanger de ansatte en avgjørelse.

Dette er historien så langt:

Orkla ASA har formelt åpnet for å selge mediedivisjonen. Det skjedde på styremøtet 17. februar. Tidligere hadde man bare åpnet for et strategisk partnerskap. Samme dag bekreftet Orkla at Dagbladet hadde lagt inn et bud på hele Orkla Media.

Digitalt ut av Norge Konsernsjef Cato Hellesjø i Dagbladet sa da til bladet Kampanje at en allianse mellom Dagbladet og Orkla Media er ideell. For det første mangler Orkla Media en nasjonal nettside, som Dagbladet har gjennom dagbladet.no. Dessuten mangler Orka Media en riksavis, som Dagbladet er, påpekte han.

– Vår ambisjon er å løfte vår egen digitale virksomhet ut av Norge gjennom dagbladet.no. Den ambisjonen kan vi realisere gjennom Orkla Media, sa Dagblad-sjefen videre.

Ut fra dette kunne man utlede at det ikke blir aktuelt å selge Orkla Medias aviser i Polen og Danmark. Dagbladet er også interessert i å overta ukebladforlaget Hjemmet Mortensen.

Dersom dette holder stikk, vil de kravene Orkla Medias ansatte stiller til en ny eier langt på vei være innfridd, i første omgang. Rett før jul sa Marianne Østlie til Magasinet at de ansatte i Orkla Media ønsker seg en eier som har et bevisst forhold til å drive med medievirksomhet. De ønsker seg heller ikke en fullstendig oppsplitting av konsernet.

Spekulasjoner Senere har spekulasjonene om mulige kjøpere bølget fram og tilbake. Ikke minst har A-pressen vist en viss interesse for Orkla Media. Selv om LO er medeier i A-pressen (sammen med Telenor), er dette en skremmende tanke for de ansatte i Orkla Media.

Mange steder er A-pressens og Orklas aviser i direkte konkurranse med hverandre. Derfor ville en fusjon kunne gjøre mange hundre ansatte overflødige. I et felles brev til kulturminister Trond Giske skrev de tillitsvalgte at de går sterkt mot ethvert eierskap av Orkla Media som ikke respekterer den gjeldende medieeierskapsloven, og som ikke er uavhengig av statlige, politiske eller fagforeningsmessige eierinteresser.

Dagbladet kan innfri Marianne Østlie har sagt til Magasinet for fagorganiserte at det vil være en kjempegod løsning om Dagbladet kjøper Orkla Media.

– Vi ansatte er interessert i å ha en langsiktig eier som er opptatt av å drive med publisistisk virksomhet. Og det gjør jo Dagbladet. Spesielt for norske aviser ville det være en veldig god løsning. I tillegg er det et viktig moment at salg til Dagbladet ikke vil føre til mer konsentrert eiermakt i mediebransjen her i landet, sier hun.

Også for Berlingske i Danmark og Orklas polske aviser kan Dagbladet være en god eier, men for dem fins det også andre langsiktige løsninger.

I mars viste det seg at også de fire store regionavisene var kommet på banen og snuste på Orkla-avisene.

Venter fortsatt Like etter sto Stein Erik Hagen fram i mediene og sa at han var kommet til et punkt i livet hvor han måtte tenke på sitt ettermæle. Og i den sammenheng var ikke salg av Orkla Media noen god sak. Det ville være bedre å holde verdiene samlet, sa storinvestoren.

Ifølge Dagens Næringsliv sa en kilde nær Hagen at det kunne være aktuelt å selge noe i Orkla Media for å rydde plass for Dagbladet, ettersom konsernt ikke har noen riksdekkende avis selv. Hele saken kan altså ende med at Dagbladet blir kjøpt i stedet for å kjøpe selv.

De ansatte rykket straks ut og ba om at den endelige avgjørelsen måtte tas raskt. Dette var i slutten av mars. Nå rett før påske holdes fortsatt Orkla Medias ansatte på pinebenken – de venter på svar.

Annonse

Flere saker

Annonse