JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går for ny streik

Oslo Bygnings-arbeiderforening vil at Fellesforbundet tar en ny tariffkamp med arbeidsgiverne. - Vi krever ingen omkamp på noe som flertallet i vår forhandlingsdelegasjon aksepterte. Men vi mener at det er mulig å oppnå mer ved å fortsette fighten etter et nei i uravstemningen, sier arbeiderforeningens leder Roy Pedersen.

Styret i Oslo Bygningsarbeiderforening vedtok i dag en uttalelse i hvilken medlemmene oppfordres til å stemme nei ved uravstemningen over meklingsforslaget 26. april. Foreningen starter dermed umiddelbart en nei-kampanje. Oppfordringen skal sendes alle medlemmer.

Nei-mannen Bygningsarbeiderforeningens leder, Roy Pedersen, var med i tarifforhandlingene for byggfagene og stemte nei til meklingsmann Geir Engebretsens forslag, sammen med fire av Fellesforbundets forhandlere.

- Vi krever ingen omkamp på noe som flertallet i vår forhandlingsdelegasjon aksepterte. Ei heller er våre krav knyttet til krav om økt generelt tillegg. Vi føler at det er mer å hente, skriver Pedersen i en pressemelding til magasinett.org

Bedre tiltak mot sosial dumping

Den største trusselen mot bygningsarbeidernes lønns- og arbeidsvilkår er at byggebransjen er i ferd med å bli useriøs. Arbeidsgiverne får selv ta en del av ansvaret for dette, mener Roy Pedersen. Han mener at Fellesforbundets forhandlere bør ta en ny meklingsrunde med arbeidsgiverne for å prøve å få gjennomslag for flere av tariffkravene i kampen mot sosial dumping. Nemlig:

– Bedriftene sørger for å øke antallet egne ansatte.

– De tillitsvalgte får forhandlingsrett ved bortsetting av arbeid.

– All innleie av arbeidskraft skal avtales.

– De tillitsvalgte får reell innsynsrett i hvilke lønns- og arbeidsvilkår som benyttes av underentreprenøren eller utleiebedriften.

Minstelønnsgaranti

Men det alene vil ikke være nok for å motvirke sosial dumping, mener Pedersen.

- Vi må ha en minstelønnsgaranti som også er et redskap i kampen mot sosial dumping. Garantien må heves til 85 prosent av overtidsgrunnlaget, rundt 145 kroner, understreker foreningslederen.

- Etter 48 timers streik er bare ett av kravene våre innfridd. Arbeidsgiverne er tydeligvis ikke interessert i å ha et seriøst arbeidsliv. Da må de tvinges til det gjennom fortsatt streik, er Pedersen overbevist om.

Annonse
Annonse