JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uravstemningen i frontfagene i gang

Uravstemingen i Fellesforbundet er i gang. Mange medlemmer gikk i dag til stemmeurnene for å avsi sin "dom" over meklingsresultatet for både front- og byggfagene. Oppmøtet var meget bra. Størst spenning knytter seg til avstemningen i byggfagene hvor medlemmene sliter mest med sosial dumping.

Magasinett.org tok en tur til Nye Ahus i Lørenskog for å lodde stemningen hos Skanska. Der tydet stemmegivningen, ikke overraskende, på et nei over meklingsforslaget for byggfagene. På Nye Ahus er det flere ganger blitt avslørt en del stygge episoder med grovt underbetalte østeuropeiske bygningsarbeidere som i tillegg var stuet sammen i små leiligheter.

For lite mot sosial dumping Og det er først og fremst tarifformuleringene mot sosial dumping som har vært samtaletema på brakkene i Lørenskog. Mange syntes at Fellesforbundet ikke har fått nok ut av tariffoppgjøret på dette feltet. Også forslaget om minstelønna (på 132,25 kroner) er for tynn, mente flere.

Hvor representativt stemningen hos Skanska er for resten av landet, er vanskelig å si. En ringerunde som magasinett.org foretok i løpet av ettermiddagen antyder at uravstemningen vil gi et forholdsvist klar ja til meklingsforslaget for frontfagene: verkstedoverenskomsten, overenskomsten for byggeindustri, teko og kartonasje.

Jevnt i byggfagene?

Når det gjelder byggfagene, varierer stemningen også fra sted til sted. Mens Oslo heller mot nei, ser det ut til å bli ja i Trondheim, Bergen og Stavanger. Da Magasinet for fagorganiserte deltok i informasjonsturen om tariffoppgjøret i Nord-Norge, var stemningen rolig og forholdsvis få protester å høre. Turen gikk til Bodø, Narvik, Harstad, Tromsø og Hammerfest. Men inntrykket er at uravstemningen i byggfagene vil gi et jevnere resultat enn i frontfagene.

For Fellesforbundet er det viktig at oppmøtet ved uravstemningen er så høy som overhodet mulig. Minst 67 prosent av de stemmeberettigede må delta for at resultatet kan "stå på egne bein", altså ikke trenger godkjenning av LO. I 2004 deltok 69,7 prosent i frontfagene, mens 70,2 prosent av de stemmeberettigede gikk til urnene i byggfagene. En oppmøteprosent som Fellesforbundet var veldig fornøyd med, særlig i byggfagene.

Hoveddelen av uravstemningen foregår i morgen. Resultatet skal meddeles riksmeklingsmann Svein Longva på fredag kl. 12.

Annonse
Annonse