JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drar opp industriveksten

I første kvartal 2006 forteller de fleste industrilederne om økende produksjon og sysselsetting. Og det er verftsindustrien med underleverandører som er lokomotivet, skriver Statistisk Sentralbyrå.

Industrien går for fullt i følge Statistisk Sentralbyrås konjunkturbarometer etter 1.kvartal 2006. Gjennomsnittlig kapasitetsutnytting er 83 prosent, og det er det høyeste tallet siden 1997.

Stadig færre bedriftsledere mener at etterspørsel og konkurranseforhold begrenser produksjonen. På den andre siden melder mange flere om kapasitetsvansker og mangel på kvalisert arbeidskraft.

Lokomotivet – Høyt aktivitetsnivå i verftsindustrien og hos verftsindustriens underleverandører, utgjør hoveddrivkraften bak utviklingen, men det ser ut til å være bedrede forhold for de fleste bransjer som omfattes av undersøkelsen. Industrisysselsettingen synes nå å være klart økende, skriver SSB.

Mangel på kapasitet Samtidig er det for første gang på mange år tegn på bedring i eksportprisene, også i verftsindustrien.

– Manglende kapasitet på verdensbasis er en mulig forklaring på dette. Færre industriledere oppgir etterspørsels- og konkurranseforhold som begrensende faktorer for produksjonen. Mangel på kvalifisert arbeidskraft synes derimot å utgjøre et betydelig problem, skriver SSB.

Fullt kjør 45 prosent av verftsindustrien melder om full kapasitetsutnyttelse, og gjennomsnittlig er kapasitetsutnyttelsen 88 prosent i bransjen.

SSB advarer likevel mot ensidig sammenlikning med ”gamle dager”: – Dette er høyeste utnyttelse siden toppåret 1997, men det er viktig å ta med i betraktningen at det har vært en betydelig avskalling av bedrifter siden den gangen.

Et klart flertall av bedriftslederne mener oppgangen vil fortsette.

Annonse
Annonse