JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frp fram i Fagforbundet

Fremskrittspartiet har nærmest doblet sin oppslutning blant medlemmer i Fagforbundet siden 2004. En fersk undersøkelse, gjennomført for Fagbladet, viser at 16 prosent ville stemt på Frp hvis det var stortingsvalg i dag. I 2004 var oppslutningen på 9 prosent.

Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er partiene som vinner økt oppslutning blant Fagforbundets medlemmer. Det går fram av en leserundersøkelse for Fagbladet, gjennomført av Synovate MMI.

16 prosent oppgir at de ville ha stemt Frp dersom det var stortingsvalg i morgen. I en tilsvarende undersøkelse fra 2004 var oppslutningen bare ni prosent. Selv om Frps voldsomme framgang merkes tydelig blant Fagforbundets medlemmer, har partiet fremdeles bare rundt halvparten av oppslutningen det har i befolkningen som helhet.

Også AP vokser Arbeiderpartiet er fortsatt det overlegent største partiet blant Fagforbundets medlemmer. 38 prosent oppgir at de ville stemt Ap i morgen, mot 33 prosent i 2004. Bare seks prosent ville stemme Sosialistisk Venstreparti, en nedgang fra 10 prosent to år tidligere.

De øvrige partiene får til sammen tolv prosents oppslutning blant Fagbladets lesere, mens vet ikke/ubesvart-gruppen utgjør 28 prosent.

Tror ikke på markedet Selv om oppslutningen om Frp vokser, er tiltroen til markedsløsninger for velferdstjenestene svært lav. Fattige tre prosent tror at «stoppeklokke» vil føre til at brukerne får bedre kvaltiet på tjenestene, og bare ti prosent tror at konkurranse vil fremme kvalitet.

Over halvparten er «helt sikkert» eller «sannsynligvis» villige til å streike for å beholde avtalefestet pensjon (AFP).

Tre av fire er i «stor» eller «meget stor» grad opptatt av å jevne ut lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, mens 57 prosent mener at anstendig lønn for alle er viktigere enn økte lønninger for høyskolegruppene.

Vil ha trygghet Flere enn tidligere oppgir trygghet som den viktigste grunnen til at de er medlem i Fagforbundet, sammen med muligheten for å få hjelp og støtte. I overkant av halvparten har oppgitt disse to grunnene som de viktigste til at de er organisert.

Rundt en tredjedel oppgir muligheten for problemer på jobben, ønsket om å stå sammen med arbeidskolleger eller et prinsipielt ønske om å være organisert som årsak.

Bare i overkant av en av fem, 22 prosent, oppgir ønsket om høyere lønn som en årsak til at de organiserer seg.

Feilmargin Undersøkelsen ble gjennomført blant et utvalg på 900 lesere i mars-april 2006, der man fikk svar fra 460 personer. Utvalget er gjort tilfeldig blant aktive og pensjonerte medlemmer av Fagforbundet.

Feilmarginene i undersøkelsen skal ligge på maksimalt pluss/minus fem prosent.

Annonse
Annonse