JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror på trykkeriløsning

Meklingen for siviltrykkeribransjen har begynt, og Fellesforbundets forhandlingsleder er forsiktig optimist. - Det er stor avstand, men jeg tror og håper at vi skal komme i havn, sier Geir Olsen. Det er særlig arbeidsgivernes gamle krav om å utvide driftstiden til døgnkontinuerlig drift i helgene som forbundet ikke kan godta. Det er satt av tre meklingsdager.

26. april brøt Fellesforbundet tarifforhandlingene med Viskom om en ny overenskomst for siviltrykkeriene, repro- og satsbedrifter og serigrafibedrifter.

– Uenigheten var så stor at det ikke hadde noen hensikt å fortsette forhandlingene, sa forhandlingsleder Geir Olsen etter bruddet for 14 dager siden.

– Tilbudet Viskom la fram som svar på vårt krav om bedring av minstelønnssatsene, var bare ikke spiselig. Vi fikk heller ikke positiv respons på vårt krav når det gjaldt etter- og videreutdanning. Heller ikke likestillingskravet ble imøtekommet. Vi for vår del kunne ikke gi etter for Viskoms krav om utvidelse av driftstida, og da låste det seg, oppsummerte Olsen da.

Tror på meklingsløsning I dag kom forhandlingsdelegasjonene sammen hos riksmeklingsmann Svein Longva for å starte meklingen. De første signalene tyder på optimisme hos begge parter.

- Det er stor avstand, men jeg tror og håper at vi skal komme i havn, sier Geir Olsen. Det samme sier Viskoms forhandlingsleder, Bjørn Moen, ifølge NHO-foreningens egne nettsider: - Vi tror det vil lykkes å komme frem til enighet under meklingen, slik at streik kan unngås.

Nei til utvidet driftstid

I en forhandlingspause 25. april samlet Fellesforbundet sine tillitsvalgte fra elleve toneangivende trykkerier til en tariffkonferanse, nettopp for å diskutere Viskoms krav om helkontinuerlig skift og økt timetall for skiftene. Dagen etter krevde forbundet brudd i forhandlingene.

Endringer i driftstida vil kunne få konsekvenser for de ansatte i disse bedriftene. De er i dag delvis skjermet for helgearbeid. Fra lørdag klokka 12 til søndag klokka 22 er det per i dag ikke anledning til normal drift. Produksjon i dette tidsrommet må foregå ved bruk av overtid, forklarer Geir Olsen.

Arbeidsgiverne har imidlertid presset hardt på for å sikre seg muligheten til døgnkontinuerlig skift med produksjon også i helgene. Det har vært stridstema mellom Viskom og det tidligere Norsk Grafisk Forbund gjennom mange år. Nettopp striden om driftstida, sammen med uenighet om minstelønnssatsene, førte til streiken innen Grafisk i 2004.

Store ukebladtrykkerier Det er de store ukebladtrykkeriene og bokprodusentene samt bokbinderiene som er knyttet til denne overenskomsten. Fellesforbundet har varslet plassfratredelse for samtlige medlemmer i bedrifter organisert i Viskom, pluss en del andre frittstående bedrifter. Over 2.000 medlemmer vil bli tatt ut i streik fra fredag morgen (12. mai) klokka 6 hvis meklingen ikke skulle føre til enighet.

– Tarifforhandlingene for Fellesforbundets grafiske medlemmer i aviser og avistrykkerier begynner i morgen. Motparten er Mediebedriftenes Landsforening (MBL).

Annonse
Annonse