JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Offentlig sektor må følge frontfaget

NHOs sjeføkonom Tor Steig advarer mot at enkelte grupper i Norge får en lønnsvekst over frontfaglinjen. Han mener det er viktig at tariffoppgjøret i offentlig sektor ikke avviker fra rammen på litt over tre prosent.

Under presentasjonen av NHOs årlige konkurransebarometer i dag ble det uttrykt tilfredshet med lønnsoppgjøret så langt i år.

- Slik det ser ut nå, vil rammen for oppgjøret ligge på litt over 3 prosent, men det er viktig at ikke offentlig sektor avviker det. Det vil gå ut over velferden, sa Steig under presentasjonen.

Dårligst konkurranseevne i Norden NHOs konkurransebarometer for 2006 konkluderer med at Norge fortsatt er dårligst i Norden på konkurranseevne, men at utviklingen går i riktig retning.

- Vi er det landet med minst konkurransedyktige lokaliseringsbetingelser i Norden, sier næringspolitisk direktør i NHO, Petter Haas Brubakk. Det er Danmark som skårer høyest på barometeret over konkurranseevne, med Finland som nummer to og Sverige nummer fire, etter USA. Norge havner på en 6. plass.

Moderat bruk av oljepenger Konkurransebarometeret viser en fremgang innenfor global tilpasning, arbeidsmarkedet og lønnskostnader, IKT-infrastruktur og økonomisk politikk. På andre områder som utdanning og kompetanse, transport og innovasjon og forskning og utvikling (FoU) står Norge stille og har en lang vei å gå for å nå opp til de beste landene.

- Forbruket av oljeinntekter har vært forholdsvis moderat, og vi har lyktes med å bringe den nominelle lønnsveksten mer på linje med lønnsveksten hos våre konkurrentland, sier Brubakk.

Lavere vekst i lønnskostnader

På NHOs konkurransebarometeret går Norge opp flere plasser og tar 4. plassen i år på områdene arbeidsmarked og lønnskostnader.

- Norge forbedrer sin posisjon ved lavere vekst i totale lønnskostnader, og ved at næringslivslederne vurderer relasjonene mellom partene i arbeidslivet som mer positive, heter det i rapporten der barometeret presenteres. NHO mener utfordringen er å ha nok hender og hoder i arbeid.

- En godt funksjonerende og fleksibelt arbeidsmarked har stor betydning for bedriftenes evne til å vokse og til å skape arbeidsplasser, og dermed også for utvikling av sysselsettingen, heter det i rapporten.

Høyest produktivitet Ifølge barometeret har Norge de høyeste lønnskostnadene sammenlignet med de øvrige landene. Norge kommer også dårlig ut på indikatoren ”gjennomsnittlig arbeidstid per sysselsatt person”. Dette forklares blant annet med relativt lav avtalefestet arbeidstid for heltidsansatte og at en av fire sysselsatte arbeider deltid.

Norge skårer høyest når det gjelder produktivitet per sysselsatt. Lav arbeidsledighet og høy yrkesdeltakelser virker også positivt for Norges plassering. Men vi har relativt få i yrkesaktiv alder, noe som trekker ned på rangeringen.

Lønn og konkurranseevne NHO mener den store aktiviteten i Norge med lav arbeidsledighet og høy kapasitetsutnyttelse, stiller store utfordringer til lønnsoppgjørene.

- For høy lønnsvekst vil kunne føre til lønns- og prispress og ytterligere tap av konkurranseevne. Resultatet kan lett bli høyere renter og lavere sysselsetting, mener man. Det fremheves at det fortsatt bør jobbes aktivt gjennom IA-avtalen (inkluderende arbeidsliv) og at arbeidet med å få ned arbeidsledigheten blant innvandrere må intensiveres.

Kronekursen

Norge rangeres som nummer 5 på området økonomisk politikk. Det er et fall på flere plasser fra de siste årene. Årsaken er styrkingen av kronekursen. Sentralbanken har fått mer rom for å føre en pengepolitikk i takt med utlandet, og indikatoren viser at norske næringslivsledere er mest fornøyd med sin lands sentralbanksjef, enn alle andre foruten om Danmark.

- Næringslivet er relativt godt fornøyd med sentralbanksjefen, men spesielt med styrkingen av kronekursen de siste måneder blir det spennende å se hvordan næringslivsledere vil bedømme det etter hvert, sier Steig. Konkurransebarometeret offentliggjøres to dager før revidert statsbudsjett, som legges fram fredag. Steig tror det vil komme en justering av skatteanslaget.

- Det blir spennende å se hva de har tenkt å bruke pengene til, sier Steig som er redd for en mer aggressiv pengepolitikk og eventuelle virkninger på kronekursen.

Annonse
Annonse