JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke "fett" nok for ungdom

Fagbevegelsen har tapt terreng blant unge arbeidstakere, viser en fersk Fafo-rapport. Spesielt i LOs tradisjonelle kjerneområder. Fra 1978 til 2004 falt organisasjonsgraden i privat vareproduksjon med 20 prosentpoeng for arbeidstakere under 30 år, sier forskerne.

Den store nedgangen i organisasjonsgraden blant unge arbeidstakere i privat vareproduksjon - industri, olje, bygg/anlegg og gruvedrift - innebærer at bare rundt 30 prosent av arbeidstakerne under 30 år er fagorganisert. Men også blant vel etablerte arbeidstakere i aldersgruppen 30-44 år har organisasjonsgraden falt, fra nærmere 70 prosent i 1978 til cirka 50 prosent i 2004.

Aldersforskjeller Det er oppsiktsvekkende ungdomstall Fafo-rapporten ”Organisasjonsgrader og tariffdekning i norsk arbeidsliv” presenterer. Rapporten bygger på en tilleggsundersøkelse til Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse (AKU) fra 2. kvartal 2004 hvor rundt 10.000 arbeidstakere er intervjuet. Spørsmålet om fagorganisering er stilt ved AKU i 1995, 1998, 2001 og 2004. Fafo-rapportens datagrunnlag er i tillegg registeropplysninger fra arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene.

Generelt lavt i byggebransjen Kristine Nergaard, en av forfatterne av Fafo-rapporten, mener at mulige medvirkende årsaker kan være at andelen funksjonærer i industrien og innen bygg og anlegg har økt, at en større andel jobber innen bygg og anlegg der organisasjonsgraden generelt er lavere og at færre dermed er ansatt i tradisjonell industri.

- Selv om slike forhold virker inn, gjenstår et mønster der yngre arbeidstakere også i tradisjonelle arbeideryrker sjeldnere er organisert sammenlignet med tidligere år, sier Nergaard.

Høy organisering fra 45+

Blant arbeidstakere over 45 år er imidlertid organisasjonsgraden fortsatt høy, og undersøkelsen tyder ikke på noen nedgang. Ser man kun på industriarbeidere, er organisasjonsgraden på rundt 75 prosent blant dem over 45 år, og nesten like høy for aldersgruppen 30-45 år. Totalt er 51 prosent av alle arbeidstakere i privat vareproduksjon organisert, viser rapporten. Men selv om oppslutningen om fagbevegelsen fortsatt er høy blant norske industriarbeidere, så er de tallmessig på vikende front. Vervepotensialet blir stadig mindre år for år. På slutten av 1970-tallet var 25 prosent av alle fagorganiserte, arbeidere i industrien. I dag utgjør denne gruppen under 10 prosent av de organiserte arbeidstakerne.

Arbeidstakere i privat tjenesteproduksjon har gjennom årene utgjort en stadig større andel av de organiserte. Organisasjonsgraden har de siste 10 årene vært stabil og ligger i dag på 35 prosent. Også her er det klare aldersforskjeller, men ifølge Fafo-rapporten er det ikke samme mønster som i privat vareproduksjon, der organisasjonene over tid gradvis har mistet grepet på yngre arbeidstakere.

Åtte av ti i offentlig sektor I offentlig sektor økte organisasjonsgraden fra slutten av 1970-tallet og har de siste årene vært stabil og er nå på 81 prosent - 79 i kommunal og 85 i statlig sektor. Blant arbeidstakere over 45 år er organisasjonsgraden over 90 prosent.

Men også i offentlig sektor gjør alderseffekten seg gjeldende. Organisasjonsgraden blant unge under 30 år er 36 prosentpoeng lavere sammenlignet med dem som har fylt 45 år.

Kristine Nergaard mener at noe av forklaringen kan ligge i at mange unge arbeidstakere i offentlig sektor har en løsere tilknyting til arbeidsmarkedet og arbeidsplassen.

Annonse
Annonse