JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever generalforsamling

Fagforeningene på Sola vil ha ekstraordinær generalforsamling i SAS etter at styret i SAS Technical Services vedtok å legge ned flyverkstedet. Der må staten som eier vise handlekraft.

De ansatte og deres fagforeninger fikk bare 3,5 uker på seg til å gå imot nedleggingsplanene. Mandag presenterte de sine alternativer for STS-styret. Etter disse planene skulle Sola-verkstedet fortsatt ha hovedansvaret for det tunge Boeing-vedlikeholdet, mens Gardermoen skulle ta de daglige inspeksjonene.

– Det virket som om interessen var null fra styrets side. De hadde bestemt seg, og hørte ikke på argumenter. Lindegaard satt og sendte tekstmeldinger mens vi la fram argumentene våre, sa Alf Magne Skeie fra Parat på en pressekonferanse tirsdag.

Krever generalforsamling

Samtlige fagforeninger ved Sola-verkstedet legger nå fram to krav: at styret i SAS virkelig behandler saken, ikke bare godtar eller avviser STS-vedtaket. Og dernest at det innkalles til ekstraordinær generalforsamling i SAS om flyverkstedenes framtid.

– Den norske staten eier 14,3 prosent av aksjene i SAS. Vi mener at dette kan bli lakmustesten på hvordan staten utøver eierskap, sa Simen Wiull, leder i verkstedforeningen. Han kunne også opplyse at næringsminister Odd Eriksen har bedt om utsettelse av endelig vedtak for at alle sider ved saken kan bli bedre belyst.

Splitt og hersk

Ellers oppsummerte fagforeningene at SAS hadde lykkes i sin vanlige splitt og hersk-taktikk.

– Her spilte de ut Norge mot Sverige, men også de enkelte verkstedene mot hverandre, sa Wiull.– Vi er svært skuffet over at de ansattes representant, som kommer fra verkstedmiljøet, ikke støttet oss og ba om en utsettelse. Dette er en sak som er avgjort på 3,5 uker og det er ikke kravstort å be om bedre tid til å få fram alle synspunkter. I stedet støtter de ansattes representant et forslag som setter 265 mann på porten, mens vårt alternativ gikk ut på å sikre verkstedene både på Gardermoen og Sola.

Null støtte fra LO og forbundet

Wiull er også skuffet over fagbevegelsen.- Vi har erfart at støtten fra fagbevegelsen, både fra LO og Fellesforbundet, har vært fraværende i denne saken, sier han.

Det gir en dårlig smak når det gjelder 265 arbeidsplasser i et verksted som er blant verdens beste og går svært godt, mener fagforeningene på Sola.

Annonse
Annonse