JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Byggnads mot utleiefirma

Svenske Byggnads vil ha bemanningsselskapene vekk fra byggebransjen. Det vedtok kongressen i forrige uke. Vedtaket ble gjort mot forbundsstyrets innstilling.

I følge Byggnadsarbetaren var det bygningsarbeiderne i Gøteborg som fremmet forslaget for kongressen.

– Mange av oss har opplevd den mildt sagt manglende og i blant ikke-eksisterende sikkerhetsbevisstheten hos innleid arbeidskraft fra bemanningsselskapene, står det i forslaget.

Det heter også at fellesskapsfølelse og lagånd iblant kan svikte hos innleidde.

Svekker fagbevegelsen

Gøteborg-avdelingen mente at Byggnads må ta stilling til om bruken av bemanningsselskaper truer med å ødelegge den faglige strukturen og lagånden i bransjen, i tillegg til å forårsake lønnsnedgang og dårligere arbeidsmiljø.

Forslaget deres, som altså ble vedtatt, konkluderte med at Byggnads må jobbe for at bemanningsselskapene forsvinner fra byggebransjen.

Mot forbundsstyret

I følge Byggnadsarbetaren hadde forbundsstyret et annet syn på saken. De delte bekymringen over manglende kunnskap om sikkerhet som kan forekomme blant utleide arbeidere. Men de mente også at det ikke kan være solidarisk å ”stenge en del av våre kamerater ute fra byggeplassene fordi de er ansatt i et utleiefirma.”

– Det er ikke de kameratene som jobber i utleiefirmaene vi vil til livs, men den typen virksomhet disse firmaene driver, presiserte Ingvar Särnbrott fra Gøteborg.

Särnbrott konstaterte også at han ikke har truffet en eneste bygningsarbeider som er fornøyd med å jobbe i et bemanningsselskap.

En sak for tariff-forhandlingene?

Etter vedtaket sa Särnbrott til Byggnadsarbetaren at det nye forbundsstyret nå må finne ut av hvordan man best kan bli kvitt bemanningsselskapene i byggebransjen. Selv trodde han dette kunne bli et tema i tariffoppgjørene.

Annonse
Annonse