JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Designfeil ga lekkasje

Gasslekkasjen på Visund-plattformen i januar er nå ferdig gransket. De direkte årsakene var en designfeil og manglende trykksikring av fakkeldunken. Men Petroleumstilsynet mener at feilen kunne vært oppdaget før.

Gasslekkasjen på Visund oppsto 19. januar 2006. Da kollapset en metallplate i fakkeldunken (væskeutskilleren) på plattformen. Den lagde et hull med ca en halv meter i diameter i fakkelrøret.

I løpet av 2 minutter oppsto den største gasslekkasjen på norsk sokkel i nyere tid, skriver Petroleumstilsynet. Gassen strømmet ut av hullet i 50 minutter. Statoil har regnet ut at til sammen 26 tonn gass blåste ut, men en fart på 900 kg i sekundet ved starten.

Til sammenlikning er en lekkasje på 10 kg/sekund klassifisert i den mest alvorlige kategorien Norge opererer med.

Livsfarlig

91 mennesker var på Visund da lekkasjen oppsto, og gassen strømmet ut i nærheten av flammetårnet, der fakkelen brant. Bare små endringer i hendelsesforløpet kunne ført til tap av menneskeliv, skriver Petroleumstilsynet. Statoil, som er operatør, sørget for evakuering av plattformen. Petroleumstilsynet har funnet at alle sikkerhetsrutiner, også de beredskapsmessige, fungerte etter at lekkasjen var et faktum.

Designfeil – og kontroll

Petroleumstilsynet har avdekket sju avvik fra regelverkskravene i forbindelse med ulykken. Den direkte årsaken til lekkasjen var en designfeil og manglende trykksikring av fakkeldunken. I tillegg er det funnet fem avvik som er bakenforliggende årsaker til lekkasjen. Disse har bidratt til at feilen ikke ble oppdaget før det var for sent. Både Hydro og Statoil er involvert i disse avvikene, skriver tilsynet.

Statoil følger godt opp

– Vi anser Statoils oppfølging som så omfattende at vi per i dag ikke ser grunn til å varsle om pålegg eller ta i bruk andre formelle virkemidler, skriver Petroleumstilsynet.

Men tilsynet vil fortsatt følge opp hendelsen, og har blant annet bedt Statoil redegjøre for hvordan avvikene fra regelverket vil bli håndtert.

Annonse
Annonse