JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flest vil gå av med AFP

Over halvparten av eldre arbeidstakere kunne tenke seg å gå av med pensjon før de fyller 67 år. Flesteparten vil gå ved fylte 62 år, som er aldersgrensen for avtalefestet pensjon (AFP). Trivsel på jobben er viktigere for å fortsette i jobben enn økonomien, mener Statististik Sentralbyrå.

Nesten seks av ti sysselsatte i alderen 50 til 61 år kunne tenke seg eller har planlagt å gå av med pensjon før de fyller 67 år, viser tall fra Arbeidskraftundersøkelsen 1. kvartal 2006. Dette utgjør i overkant av 300.000 personer. To av tre i denne gruppen oppgir 62 år som ønsket avgangsalder, skriver SSB.

Planene om tidligpensjon er mer konkrete blant sysselsatte som nærmer seg aldersgrensen for AFP. I gruppen 56-61 år sier 32 prosent at de planlegger tidligpensjon, mot 18 prosent i aldersgruppen 50-55 år. En fjerdedel av sysselsatte i alderen 56-61 år har planlagt å gå av ved 62 år, mot 14 prosent i aldersgruppen 50-55 år.

Ulike pensjonsplaner

Planer og tanker om førtidspensjon varierer med yrke. Blant sysselsatte i alderen 56-61 finner vi den høyeste andelen som planlegger tidligpensjon i manuelle yrker som håndverkere, prosess- og maskinoperatører, transportarbeidere og hjelpearbeidere. I denne aldersgruppen er det også en høy andel i lederyrker som planlegger tidligpensjon.

I motsatt ende av skalaen ligger bønder og fiskere, og personer i salgs- og serviceyrker. I disse yrkesgruppene er det færre som har krav på AFP, og dette bidrar antagelig til at færre planlegger tidligpensjon. I akademiske yrker er det også en lavere andel som planlegger tidligpensjon.

Det er ingen markante forskjeller mellom sysselsatte i offentlig og privat sektor: Det er en litt høyere andel som tror de vil gå av med tidligpensjon i offentlig sektor, mens det er omtrent samme andel som faktisk planlegger det.

Trivsel viktigere enn økonomi

Dette går også igjen i spørsmål om hva som motiverer til å utsette pensjoneringen. Arbeidstakere som har mulighet til å gå av med pensjon, ble spurt om grunnen til at de fortsatt jobber. Interesse for jobben, godt arbeidsmiljø, og det å være ønsket på jobben ble oppgitt som viktigste grunner av 2 av 3 sysselsatte over 62 år.

Økonomiske forhold var langt mindre viktige: Bare en av fem sa at økt husholdningsinntekt var hovedgrunnen til fortsatt å stå i jobb, og å øke pensjonsgrunnlaget fikk enda lavere score.

At økonomiske forhold rangeres som lite viktige, kan tolkes på flere måter. Den ene muligheten er at pensjonsordningene er så gode at den økonomiske gevinsten av å fortsette i jobb blir liten. Dermed blir trivselsfaktorer relativt sett viktigere, mener SSB.

Den andre tolkningen er at faktorer knyttet til jobbkvalitet er viktige i seg selv, og er en hovedmotivasjon for å jobbe. Fordi trivselsfaktorene er så viktige, blir den økonomiske gevinsten relativt sett underordnet.

Kortere arbeidstid viktig

Sysselsatte som planlegger å pensjonere seg før fylte 67 år, ble spurt om hvilke faktorer som kunne påvirke dem til å stå lenger i jobb. Endret lønn eller endringer i pensjonsordning var ikke svaralternativ, slik at man må tolke svarene ut fra at dette anses å være uendret i forhold til dagens situasjon, understreker SSB.

Kortere eller mer fleksibel arbeidstid var viktigst, sammen med det å være ønsket på jobben. Endrede arbeidsoppgaver eller fysisk tilrettelegging var mindre viktig.

Spørsmålet ble også stilt til personer som allerede har gått av med pensjon. Disse ga den samme rangeringen, med kortere eller mer fleksibel arbeidstid som viktigst.

Annonse

Flere saker

Annonse