JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever lønnsetterbetaling

Oslo Bygnings-arbeiderforening har sendt krav til Maba Montasje om kompensasjon for manglende lønnsutbetaling for sju polske arbeidere det siste året, til sammen nærmere 600.000 kroner. Det kommunale Undervisningsbygg i Oslo er byggherre og oppdragsgiver.

Undervisningsbygg har engasjert Karlsen & Nordseth som entreprenør for diverse oppdrag, som igjen har engasjert Maba Montasje Inc. for å utføre vedlikehold på tre Osloskoler, samt flere andre bygg. Mabas morselskap er registrert på Seychellene.

600.000 til gode

Ifølge brevet fra Oslo Bygningsarbeiderforening til Maba har de sju polske bygningsarbeiderne et tilgodehavende på nærmere 600.000 kroner, varierende fra 24.687 til 137.723 kroner. For de med høyest krav gjelder dette fra august i fjor til 19. juni i år.

Foreningen ber om at pengene innbetales i løpet av en uke. ”Hvis ikke, må De påregne at konkursvarsel med etterfølgende konkursbegjæring vil bli fremmet for skifteretten”, heter det i brevet fra Oslo Bygning, som er undertegnet organisasjonsarbeider Odd Magnar Solbakken.

Etter det LO-Aktuelt.no erfarer, er det rundt 40 ansatte i Maba, og en god del av dem har nå organisert seg i foreningen.

Under halv lønn

Sju polske taktekkere og murere har forklart overfor tillitsvalgte i Oslo Bygningsarbeiderforening at de har fått langt under halve lønna i forhold til det som er nedfelt i arbeidskontraktene. Der heter det forskriftsmessig at lønna er 127 kroner i timen, men to polske arbeidere LO-Aktuelt.no har snakket med, benekter at så er tilfelle.

En av dem har fått en gjennomsnittlig timefortjeneste på mellom 50 og 60 kroner timen. Han har til sammen fått 80.700 kroner, mens lønna skulle vært 185.000 med 127 kroner i timen. En annen skulle hatt 237.000 kroner, men har kun fått utbetalt 99.640. De andre følger samme mønsteret.

– Jeg fikk selv et par lønnsutbetalinger i juli. Jeg ble dratt inn i garderoben av sjefen, som betalte meg penger rett fra lomma. Vi får aldri noen lønnslipper, sier en polsk arbeider som vil være anonym. Det er helt uforutsigbart når lønna kommer og hvor stor den er.

Mangler store beløp

Robert Kwiatkowski er en av polakkene som har organisert seg i Oslo Bygningsarbeiderforening, og som foreningen nå krever klekkelig etterbetalt for. Ifølge brevet fra foreningen har han arbeidet 281 timer, som skulle gi en lønn på 35.687 kroner. Han forteller imidlertid at han bare har fått utbetalt 11.000 kroner.

Kwiatkowski brakk beinet på byggeplassen på Boleløkka skole 20. juli og sitter isolert på en brakkehybel på rundt 2,30 x 2,80 meter hele dagen lang. Han er glad for å få besøk.

– Jeg har kun fått små lønninger nå og da uten lønnsslipp, sier Robert Kwiatkowski.

Tarifflønna for faglærte arbeidere i byggfagene er nå 132,25 kroner i timen. For ufaglærte med ett år i faget, er tariffen 123 kroner. For ufaglærte uten bransjeerfaring er den 118. Vedtaket om allmenngjøring som blant annet gjelder hele Oslofjord-regionen innen bygg, ble forlenget før sommerferien.

Uten arbeidstillatelse

LO-Aktuelt.no har sett eksempler på arbeidskontrakter som er fullt ut tilfredsstillende.

– Det er bare en hake ved det hele. De blir ikke fulgt, sier organisasjonsarbeider Odd Magnar Solbakken.

De polske arbeiderne forteller at de verken har fått lønns- og trekkoppgave for 2005 eller lønnsslipper. Det er mye som tyder på at det meste har vært utbetalt svart. Etter de opplysninger som har kommet fram for foreningen, er det flere arbeidstakere som mangler arbeidstillatelse. En av polakkene startet arbeidet i oktober i fjor, mens arbeidskontrakten først kom i mars i år.

Vurderer anmeldelse

Arbeidstilsynet grep fatt i saken rett før sommerferien og vil følge opp nå.

– Det stemmer at vi har mistanke om at arbeidskontrakt er én ting og den reelle lønna noe helt annet. Vi vil vurdere å anmelde firmaet for disse forholdene, sier seniorinspektør Per Granerød i Arbeidstilsynet. Han legger til at dette ser ut til å være en stor og grov sak.

Maba Montasje Inc er et norskregistrert utenlandsk foretak, et såkalt NUF. Firmaet er registrert på Seychellene, og de polske arbeiderne i Norge er ansatt i datterselskapet.

– Hvis det viser seg at vi står overfor dokumentforfalskning, er jo dette meget alvorlig. Da snakker vi om svindel, sier Per Granerød.

Styrelederen nekter

Ifølge Brønnøysund-registrene heter styreleder i Maba Montasje Mariusz Januz Bareja, med adresse på Blommenholm utenfor Oslo. Han påstår at kontraktene er gyldige og at de betaler 127 kroner i timen til alle ansatte, uansett. Maba har også sendt et forsøk på dokumentasjon for utbetalt lønn til Arbeidstilsynet, uten at etaten er synlig imponert.

Bareja sier at Maba også betaler for bensin for arbeidstakerne, mens to polske arbeidstakere nyanserer dette med å si at de til tider har fått dekket bensinutgifter til og fra arbeid, men dette er også blitt avvist i en del tilfeller.

Har kontroller

Prosjektleder Anders Karlsen i entreprenørselskapet Karlsen & Norseth, sier til LO-Aktuelt at de tar et ansvar for at forholdene skal være i orden og at de har kontroller. Han viser til at kemneren nylig har vært på kontroll på Bolteløkka skole, og er ikke kjent med at noen er underbetalt. Han forteller at de har kopi av ansettelseskontrakter, og påstår det samme gjelder lønnsslipper.

– Gjelder det alle ansatte?– I hvert fall de på byggeplassen, sier Anders Karlsen. Han viser til det kortsystemet de har ute på arbeidsplassene som skal gi en oversikt over arbeidstakerne.

Vil ha orden

Informasjonssjef Marit Thorsen i Undervisningsbygg sier at selskapet vil sjekke denne saken nærmere.

– Vi kan be entreprenøren om dokumentasjon. Vi er store i bransjen og tar denne type påstander veldig alvorlig, sier Thorsen.

Hun understreker at Undervisningsbygg vil, så langt de kan, sikre at lønn og arbeidsforhold er i orden, men legger til at det er begrenset hva de kan kreve av dokumentasjon.

– Dette må komme frivillig fra entreprenøren. Marit Thorsen viser til at Arbeidstilsynet og politiet eventuelt må kobles inn for å få all aktuell dokumentasjon på bordet. Undervisningsbygg har formuleringer om at lover og regler skal følges i alle kontrakter der det er snakk om bruk av utenlandsk arbeidskraft. Hvis dette ikke etterleves, kan Undervisningsbygg ilegge entreprenøren bøter.

Utro tjener

Undervisningsbygg kommunale foretak eier og driver alle Oslo kommunes 175 skoler, og står for ti prosent av kommunens samlede innkjøp. I mars avslørte Aftenposten at en prosjektleder i firmaet styrte oppdrag til en kamerat. Dette førte til at Undervisningsbygg anmeldte sin egen prosjektleder for korrupsjon, utroskap og grov uforstand i tjenesten.

Administrerende direktør Erik Krogseth skrev det slik i en pressemelding før sommerferien:

– Dette er en situasjon som vi i Undervisningsbygg beklager på det sterkeste. Det er et alvorlig skritt å politianmelde en av sine ansatte, sa han, men understreket at de måtte komme til bunns i saken så snart som mulig.

Annonse
Annonse