JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nja til minstelønn på bygg

I en meningsmåling blant svenske bygningsarbeidere, sier nesten halvparten at de vil ha lovfestet minstelønn i byggebransjen. De unge er mest for.

Meningsmålingen er utført for Byggnadsarbetaren av opinionsinstituttet Skop, og er en del av en større undersøkelse av holdningene til svenske bygningsarbeidere før valget. Drøyt 1000 medlemmer i Byggnads, det svenske bygningsarbeiderforbundet, er med i undersøkelsen.

Hjelp av lovverket

49 prosent av de spurte mener at Sverige skal innføre lovfestet minstelønn, 51 prosent er mot. Men blant dem som er under 35 år, støtter 57 prosent et slikt forslag, skriver Byggnadsarbetaren.

Nå er som kjent svenske lønninger styrt gjennom forhandlinger mellom partene. Å la politikerne bestemme lønnsnivået har ikke vært aktuelt.

– Lønna blir senket

Blant de eldre, derimot, er det motstand mot en lovfestet minstelønn. 57 prosent av bygningsarbeiderne mellom 51 og 65 år sier nei takk, og blant pensjonistene er 66 prosent mot.

Gunnar Ericson, forhandlingsleder i Byggnads, er glad for at så mange som 51 prosent totelt går mot at politikerne skal fastsette lønna.

– De skal ikke gå inn og styre i detaljer. Det er bedre at spørsmålet løses gjennom tariffavtalene. Hvis lovfestet minstelønn blir innført, kommer lønnsnivået for bygningsarbeidere til å bli senket, sier han til Byggnadsarbetaren.

Annonse
Annonse