JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skattejakt på polakker

Norske skattemyndigheter skal granske mellom 600 og 700 polske arbeidere som mistenkes for skattesnusk, skriver VG. Det er folk som erklærer at de er selvstendig næringsdivende som er i søkelyset.

De polske arbeiderne som skal undersøkes, skal alle være formidlet til Norge gjennom et fåtall firmaer.

Falsk selvstendighet

Skattemyndighetene har fattet mistanke på grunn av en praksis der flere hundre arbeider i firmaet ett år, mens nesten alle står oppført som selvstendig næringsdrivende som jobber for firmaet et annet år.

– Da mistenker vi at de gjør dette for å unngå å betale skatt til Norge, sier underdirektør Harald Bjørgen ved Skattekontoret for utenlandssaker til VG.

– Formelt sett er disse selvstendig næringsdrivende, men vår gjennomgang av kontrakter og arbeidsavtaler, samt bokettersyn, mener vi viser at dette er kamuflerte arbeidstakere som skal unngå skatt ved å fremstå som enkeltmannsforetak.

Norske smutthull

Unnasluntringen kan for eksempel skje ved å utnytte bestemmelser i norsk lovverk som sier at firma som tjener mindre enn 75.000 i året slipper å registrere seg i Norge. Det eksisterer også en avtale mellom Polen og Norge som gir selvstendig næringsdrivende skattefritak i de første 18 måneder.

Skattemyndighetene sier det er et stort arbeid å kontrollere denne formen for skattejuks, der hver enkelt arbeidstaker må granskes.

Annonse

Flere saker

Annonse