JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Månedslønn i bonus

– Vår lokale avtale sier at vi skal ha en prosentandel av overskuddet, men dette er første gangen hver ansatt har fått utbetalt en månedslønn i bonus, sier klubbleder Kåre Magerøy ved Midsund Bruk i Møre og Romsdal.

– Det er heller ikke så ofte vi har fått utbetalt bonus, forteller Magerøy. Han understreker at lønnsbetingelsene til verkstedarbeiderne ligger på samme nivå som i øvrig verkstedindustri på Nordvestlandet selv uten bonus.

– Fjoråret var litt spesielt med store leveranser, blant annet av trykktanker til Ormen Lange. Vi bygger både trykktanker og ordinære tanker til offshore-industrien og landbasert industri. Nå skal vi produsere tre tanker for Hustad Marmor i nabokommunen Fræna. Disse skal fraktes med båt til Kanada. Det er snakk om tanker som er 12 meter i diameter og 25 meter høye. Ved vår bedrift, som er en del av Aker Invest, altså Inge Røkke, sveises det materialer opp til 142 millimeters tykkelse, forklarer Kåre Magerøy.

Bonus også neste år?

– Forventes tilsvarende bonus neste år?

–Det er neppe sannsynlig, i hvert fall ikke i samme størrelsesorden. Fjoråret var unntaket. Men vi hadde stor aktivitet i første halvår. Bedriften er den største i kommunen og sysselsetter drøyt 50 ansatte. Den begynte med å produsere seksjoner til skip for Aukra Bruk, men har gradvis endret produksjonen til trykktanker og andre tanker. Alene til Ormen Lange har vi levert for 100 millioner kroner. I dag har bedriften til og med egen design-avdeling for å være enda bedre rustet til å møte konkurransen fra utlandet, forteller klubbleder Kåre Magerøy.

Skeptisk til bonus

– Vi er skeptiske til bonus hvis den er en del av lønna, men i dette tilfellet er det snakk om avtalt lønn pluss bonus, sier Svein Hille, leder av forhandlingsavdelingen i Fellesforbundet.

– Det er gledelig at de ansatte får sin del av overskuddet. Vi har eksempler på det motsatte, at bedrifter med et overskudd eksempelvis på 200 millioner kroner, beholder pengene selv, uten å la de ansatte få en del.

Helst høy grunnlønn

– Hvorfor så skeptisk til bonus?– Vi er skeptiske der bedriften holder grunnlønna nede og baserer seg på bonus. Så lenge bonusen er god, er alt såre vel. Men den dagen bonusen forsvinner og grunnlønna er på et minimum slik at levestandarden reduseres, blir situasjonen raskt en annen. Primært bør derfor grunnlønna være høyest mulig, mener Svein Hille.

Annonse
Annonse